Sedan i vintras är det ingen som har sett till Ferdinand Foto: Ulf Jonasson

Vita kändis-älgen Ferdinand är borta

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på honom har vält internet på flera håll runt om i världen. Men sedan ett tag tillbaka är det ingen som har sett den vita kändis-älgen Ferdinand.

– Det är ett mysterium, konstaterar naturfilmaren Ulf Jonasson.

Naturfilmaren Ulf Jonasson har fått massor av beröm efter att hans film om den världsberömda vita älgen visades på SVT i veckan. Runt 725 000 såg filmen ”Skogens vita konung ”.

– Jag har fått så många reaktioner och är helt omtumlad av all uppmärksamhet, säger Ulf Jonasson.

Här kan du se filmen på SVT Play

Naturfilmaren Ulf Jonasson har känt älgen Ferdinand länge Foto: Privat

”Nästan lite spöklikt”

Älgen kallas för Ferdinand och blev världsberömd när bilder tagna av Edas kommunalråd, Hans Nilsson (HEL), spreds via sociala medier i somras. Men Ulf Jonasson har känt älgen Ferdinand längre än så. I fyra år har han arbetat med filmen och det har blivit många möten i skogen när Ulf Jonasson då och då åkt ner från Frösön, där han bor, till västra Värmland.

– Jag minns känslan när jag såg honom i den mörka skogen första gången. Nästan lite spöklikt, berättar Ulf Jonasson.

Bilderna på Ferdinand har vält internet på flera håll runt om i världen Foto: Ulf Jonasson

Uppriktigt oroad

När Ulf Jonasson pratar om Ferdinand märks det att han har en mycket speciell relation till detta stora mäktiga vita djur.

Men mitt i glädjen över filmframgången är Ulf Jonasson orolig. Riktigt orolig.

– Det är ett mysterium. Ingen har sett Ferdinand sedan i vintras, berättar Ulf Jonasson.

– Jag har pratat med flera av mina vänner och bekanta i Värmland, men ingen har sett Ferdinand. Ingen har skrivit något i sociala medier om den världsberömda nu nioåriga älgen. En del har hört av sig till mig och frågat om jag vet något om var Ferdinand är.

Vill inte spekulera

Ferdinand är ju en celebritet i bygden och många är fascinerade av honom. Och nu börjar Ulf bli uppriktigt oroad över att något kan ha hänt honom.

– Ja, jag har den känslan, säger Ulf Johansson lite tvekande.

– Om det är så kan det finnas många orsaker till att han inte finns längre. Men mer vill jag inte spekulera om vad det kan bero på att ingen sett Ferdinand sedan i vintras, betonar Ulf Johansson.

– Har du sett slutet på min film? Där säger jag; ”Hoppas vi ses igen” och det hoppas jag verkligen, säger Ulf Jonasson, men samtidigt låter han inte helt säker.

Den vita älgen är lite av en celebritet i bygden och många är fascinerade av honom Foto: Ulf Jonasson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.