Hans Nilssons namninsamling har skrivits under av många Foto: Hans Nilsson/SVT

Polisen stoppar jakten på vita älgen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom besked från polisen att beslutet om avlivning av den vita älgen är upphävt. Beslutet ändras eftersom det inte kommit uppgifter om aggressivt beteende från älgen sedan den sjätte november.

Hans Nilsson som är kommunalråd i Eda, startade igår vid elva-tiden, på förmiddagen i måndags, en namninsamling för att rädda den vita älgen. Responsen på det visade sig bli väldigt stor. Närmare 15.000 personer skrev under insamlingen.

– Det visar ju vilket engagemang det är runt om i Sverige, säger han och fortsätter.

Den vita älgen

– Den vita älgen fångar ju folks hjärtan.

Dalslänning erbjöd sig rädda älgen

På namnlistan är flera olika delar av Sverige representerade. Den vita älgen rör upp känslor hos många, bland annat har tidningen NWT rapporterat om en man i Bengtsfors som erbjudit sig att ta hand om älgen och ge den en plats i sitt vilthägn.

LÄS MER: Vita älgen ska skjutas

Beslutet upphävt

Under tisdagen kom besked från polisen att de ändrat sig i ärendet. Beslutet om avlivning är nu upphävt. På sin hemsida skriver de följande:

”Det var efter en föredragning av allmänheten som beslutet tog som skyddsjakt, jml §9 jaktlagen, eftersom älgen uppträtt aggressivt och farligt mot människor. Det har sedan 6/11 inte inkommit några uppgifter om att älgen uppträtt aggressivt varför beslutet om skyddsjakt inte längre gäller.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den vita älgen

Mer i ämnet