Polisen har ändrat sitt beslut angående den vita älgen Foto: Hans Nilsson/SVT

Vita älgen räddad – inte tack vare namninsamlingen

Uppdaterad
Publicerad

Tisdag eftermiddag drog polisen tillbaka beslutet att den numera världsberömda vita älgen skulle skjutas. Närmare 15.000 har skrivit på en protestlista, men polisen hävdar att det inte var det som ändrade beslutet.

– Hur skulle det se ut om vi ändrade våra beslut efter den opinion som kommer, säger Christer Lööf, chef för lokalpolisen i Arvika.

Beslutet att den vita älgen skulle skjutas fattades förra veckan sedan älgen gått emot en kvinna som var ute och sprang med sina hundar. Men jaktlagen i byn var inte så pigga på uppdraget, eftersom de sedan flera år fredat den vita älgen som fått namnet Ferdinand och som ofta är nere i byn Tvärud utanför Gunnarskog.

– Det var bra att polisen drog tillbaka beslutet, tycker Kjell Danielsson som bor i byn Tvärud och ofta har den vita älgen på besök i trädgården.

Den vita älgen

”Jag vet ingen som är rädd för honom”

 Att byborna skulle vara rädda för den vita älgen, stämmer inte enligt Kjell Danielsson.

– Nej, jag vet ingen som är rädd för honom, men det är klart att man måste ha respekt för det är ju ändå ett vilt djur det handlar om.

En som reagerade starkt på polisens beslut att den vita älgen måste bort var kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson. Han fångade i somras den vita älgen på ett filmklipp, som fick enorm spridning i sociala medier och även visades på sajter som brittiska BBC och den ansedda tidskriften National Geographic. För att skapa opinion startade han en namninsamling som på mindre än två dygn fick närmare 15000 underskrifter.

– Jag förstod att det skulle engagera många, men det blev nog ännu större än jag trott, säger Hans Nilsson som är en stor naturvän.

LÄS MER: Polisen stoppar jakten på vita älgen

Enligt polisen ändrades avlivningsbeslutet för att det inte kommit in några nya anmälningar om att älgen uppträtt aggressivt.  Men om något händer så lever den vita älgen Ferdinand farligt igen.

– Då är det ju sannolikt så att det kommer att fattas ett liknande beslut. Men det får vi verkligen hoppas att det inte gör, säger Christer Lööf, chef för lokalpolisen i Arvika som tycker att de som påstår att den här älgen är ofarlig tar väldigt stora överord i sin mun.

– Polisen ska absolut inte överreagera som de gjorde den här gången. Den här älgen är inte farlig, hävdar Hans Nilsson.

Många vill se älgen

Nilsson har tillbringat många kvällar i skogarna runt Tvärud med hopp om att få se den vita älgen och det har han inte varit ensam om.

Kjell Davidsson som är född och uppväxt i byn och nu bor där sedan många år konstaterar att det varit ovanligt mycket folk som kommit till byn sedan filmklippet som kommunalrådet Hans Nilsson tog blev en viral succé. Men det finns alltid risk med att komma för nära.

– Det kan ju vara bra om man håller sig lite på avstånd, även om älgen Ferdinand inte brukar bry sig om folk, säger Kjell Davidsson.

Se hela inslaget här

LÄS MER: Den vita älgen i väst gör succé

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den vita älgen

Mer i ämnet