Skyddsjakten på den vita älgen skapar diskussion Foto: Hans Nilsson

Den vita älgen väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Polisens beslut om skyddsjakt på den världskända vita älgen rör upp känslor. En av de som reagerar är kommunstyrelsens ordförande i Eda, Hans Nilsson (HEL), som startat en namninsamling för att bevara älgen.

– Hur kan man komma på en sådan idé, att skjuta den här fina älgen? säger han.

Hans Nilsson var den som i somras lyckades fånga den vita älgen på film när den badade, klippet blev en viral succé och spreds över världen. Nu är han mycket upprörd över beslutet om skyddsjakt på älgen som han menar betyder mycket för västvärmland.

– Den är viktig både för Arvika och Eda som turistmagnet. Det är den bästa naturattraktion vi har för tillfället, säger han.

Den vita älgen

Det var efter att älgen gått emot en kvinna som var ute och gick med sina hundar som polisen beslutade om skyddsjakt.

– Det vore ju katastrofalt för den här älgen som har reagerat som en normal älg. Om hundar kommer och skäller så känner han sig hotad. Det är tråkigt att det hände en olycka men det kan hända vem som helst, menar Hans Nilsson.

”Skulle göra oss till internationellt åtlöje”

Hans Nilsson har startat en namninsamling mot att skjuta älgen. Han är orolig för konsekvenserna om älgen skjuts.

– Det vore förödande och skulle göra oss till internationellt åtlöje. Här har vi ett sagodjur, som många beskriver den, och så skulle någon skjuta den bara för att  det hänt en incident. Det vore väldigt tråkigt, säger han.

”Han har skrämt skolbarn”

Mats Andersson i jaklaget Tväruds viltvårdsområde berättar att det inte är första gången som det varit diskussioner kring att skjuta älgen efter att han närmat sig människor.

– Han har skrämt skolbarn och under årens lopp har det varit en del tillbud, berättar han.

– När en fullvuxen älg inte är rädd för människor så är det ganska farligt.

”Kommer inte gå ut och jaga den aktivt”

Mats Andersson säger att hans jaktlag inte kommer att skjuta älgen.

– Vi inom jaktlaget kommer inte gå ut och jaga den aktivt, men det finns ju jaktlag där den inte är fredad, förklarar han.

Enligt Mats Andersson handlar det om två sidor, dels intresset att bevara älgen men även säkerhetsaspekten. Han berättar att de som bor i området ofta ser sig om för att slippa konfrontation med älgen.

– Jag har varit så att jag tyckt att att så länge det inte är et problem kan vi ha kvar honom, men vi har varit väl medvetna om att det kan bli incidenter, säger han och fortsätter.

– Jag förstår bägge sidor, trots allt måste säkerheten gå först, jag förstår det till fullo.

LÄS MER: Vita älgen ska skjutas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den vita älgen

Mer i ämnet