Foto: Karlstads universitet

Årets racingbil presenterad – ska tävla i Formula Student

Publicerad

Under torsdagsförmiddagen presenterades årets racingbil vid Karlstads universitet som ska tävla i Formula Student, en av världens största ingenjörstävlingar för studenter.

Formula Student-teamet Clear River Racing är färdiga med årets bil. Ett team på 44 elever har under ett års tid konstruerat och byggt bilen, som innehåller många nyheter. Bland annat har man bytt från ett stålrörschassi till en monocoque.

– En monocoque är en lastbärande kaross som närmast kan liknas vid ett äggskal, men på bilen består skalet av en sandwichkonstruktion med kolfiber och aluminium, säger Rickard Nilsson, projektledare för Clear river racing i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det öppnar upp möjligheter till stora viktbesparingar jämfört med ett konventionellt stålrörschassi, vilket leder till ökad bränsleeffektivitet. Samtidigt blir chassit betydligt mycket mer vridstyvt.

Flera internationella tävlingar

Det är elfte året i rad som studenterna bygger en racingbil och de kommer att tävla med den här på flera internationella tävlingar. Bland annat ska de i sommar åka till Italien, där de tävlar på Riccardo Paletti Circuit och även till Hockenheimring i Tyskland där de tävlar mot lag från andra universitet världen över.

Förra året tog Karlstadstudenterna en tredjeplats på tävlingen vid Silverstone i England.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.