Det är bråda tider för godishandlaren Cecilia Sjöblom över påsk Foto: SVT

Årets största godishelg är här

Publicerad

Vi svenskar äter mest smågodis i hela världen. Och försäljningen mer än fördubblas över påsk.

– Påsken är vår största tid, säger godishandlaren Cecilia Sjöblom medan hon fyller på mer choklad i hyllorna.

Närmare bestämt runt 16 kilo godis per person och år äter vi svenskar – vilket enligt Jordbruksverkets beräkningar innebär att en familj på fyra personer konsumerar 1,2 kilo godis i veckan.

Och det minskar inte under påsk, tvärtom. Enligt Svensk Handel ökade godisförsäljningen inom dagligvaruhandeln under påskveckan förra året med 73 procent jämfört med en genomsnittlig vecka.

Ser godis varje dag

Men jobbar man bland godishyllorna hela dagarna är godis plötsligt inte lika exotiskt längre.

– Det klart vi ska ha godis hemma över påsk, men jag kanske inte är den som äter mest, säger Cecilia Sjöblom på Hemmakväll i Karlstad.

Också hon märker tydligt att godisförsäljningen ökar under påsk och man brukar mer än fördubbla försäljningen.

– Vi får ta in mer bemanning och en del av påskgodiset är redan en vecka före påskafton slut i grossistlagret så vi inte kan beställa mer.

På andra håll har man valt att ta in ny extrapersonal över påsk och annonser har legat ute på Arbetsförmedlingens sajt där personal har sökts för att packa upp godis i helgen.

Större medvetenhet

Också på Karamellagret i Kristinehamn ökar godisförsäljningen över påsk. Men man har också tydligt märkt en större medvetenhet bland sina kunder.

– Dels är det mer allergier men framför allt är det fler och fler som frågar efter veganskt godis så vi har en speciell hylla med godis utan till exempel gelatin och är noga med att märka ut innehållsförteckningar, berättar Jessika Engeln som jobbar i butiken.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.