Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är väldigt utmanande för Ängsbacka kursgård nu, säger Malin Wik, produktchef på Ängsbacka kursgård. Foto: SVT

Arrangören: ”Vi har brustit i att följa upp tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

109 personer har hittills konstaterats smittade i covid-19 i samband med den uppmärksammade tantraveckan på Ängsbacka kursgård. Efter dagar av tystnad svarar kursgården nu med en presskonferens.

– Det är väldigt utmanande för Ängsbacka just nu att kunna bevara verksamheten, säger Malin Wik, produktchef på Ängsbacka kursgård som håller i presskonferensen, med tårar i ögonen och fortsätter:

– Jag blir berörd. Vi har genom pandemin haft ett så otroligt mycket stöd från människor från olika håll och detta hjälper ju inte verksamheten.

Några har behövt sjukhusvård

Enligt henne stoppade kursgårdens verksamhetsledning inte aktiviteterna trots att de tidigt fick kännedom om att det fanns smitta på gården.

– Det är ju något vi behöver titta närmare på. Det är viktigt att se hur kommunikationsgången gick här, säger Malin Wik.

Sedan smittläget tog fart har man inom verksamheten haft nära kontakt med smittskyddsenheten i Värmland. Några personer ska ändå ha behövt sjukhusvård.

– Alla medlemmar har fått samma information som vi har fått från smittskydd. Sedan har vi stöttat med en sjuksköterska på plats, med isolering och testning.

Håller stängt

Enligt Malin Wik är Ängsbacka kursgård fortfarande stängd och det är i nuläget oklart om höstens planerade kurser kommer kunna hållas eftersom huvudfokus ligger på att få smittläget under kontroll.

– Synen på viruset har inte ändrats men vi behöver nu ta reda på hur verksamheten fortsatt ska hantera covid-19 i samhället.

På Daniel Schützers (S), kommunalråd i Årjäng, hårda kritik hade hon inga närmare kommentarer. Däremot har hon varit mycket medveten om uppmärksamheten på sociala medier.

– Jag har inte upplevt något allvarligare hot på något sätt men vi har ju fått höra mycket frustration. Alla relaterar ju till den här situationen olika och behöver få uttrycka sig, säger hon.

Hör hennes tankar kring hur kursgården bemötte utvecklingen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet