Foto: Arkivbild/TT

Fack och polisledning oroas över uppgifterna

Publicerad

Både polisledningen och polisförbundet i Värmland är oroade över uppgifterna om att de kvinnliga poliserna inte respekteras.
– Om det är kvinnor som känner så här är det naturligtvis ett problem, säger Staffan Sundgren, ordförande för polisförbundet i Värmland.

Enligt polisområdeschefen i Kristinehamn är det en tuff attityd mot de kvinnliga poliserna ute på fältet, något Staffan Sundberg inte riktigt känner igen. Han har jobbat ute på fältet i drygt åtta år.

– Jag har inte upplevt det här som något stort problem, det är inget jag sett när jag jobbat med kvinnliga kollegor men sen kan ju inte jag veta hur mina kvinnliga kollegor känner det, och fortsätter:

– Däremot har jag hört om attityder gentemot kvinnor som inte är acceptabla.

Men Eva Högfeldt Pettersson säger att attityden på fältet kan bottna i att man olika värdegrund och hur man ser på kvinnor, att många kommer från en annan kultur. Vad säger du om det?

– Så kan det ju vara i vissa fall, att det kan handla om kulturella skillnader. Men vi har ju även en kultur där vi har en äldre generation som har en annan syn på kvinnor, säger Staffan Sundberg.

– Jag jobbar inte nära kärnverksamheten så det kan jag inte uttala mig om, säger Carina Hertzberg, kanslichef för polisområde Värmland.

Manifestation

En manifestation planeras i Kristinehamn med bara kvinnliga poliser i tjänst vissa helger.

– Det kanske kan vara ett sätt att belysa problematiken på, däremot kan jag tycka att man laborerar med könsrollerna som vi vill komma ifrån. Polisförbundet vill att poliskåren ska spegla samhället både när det gäller kön och etnicitet, säger Staffan Sundberg och fortsätter:

– När det gäller att jobba bara kvinnor kan jag förstå tanken, men vi inom poliskåren jobbar bäst när vi jobbar tillsammans, både kvinnor och män. Sen ska inga poliser känna att man behöver backa på grund av yttre påtryckningar.

Problem inom poliskåren

Enligt Eva Högfeldt Petterson finns det även problem med synen på kvinnliga poliser inom den egna organistaionen.

– Finns den här känslan är det givetvis något vi måste jobba på, säger Carina Herzberg, kanslichef för polisområde Värmland.

Däremot har kanslichefen inte upplevt något liknande själv.

– Jag delar inte den uppfattningen att vi kvinnor inte blir respekterade inom organisationen. Jag är själv kvinna och har inte upplevt det här, säger Carina Herzberg.

– Är det någon som känner så här så måste vi vara medvetna om det, jag tror att det är fler än bara Eva som känner så här, säger Staffan Sundgren.

Jämställdhetsfrågor

Inom polisen i Värmland har man det sista halvåret jobbat mycket med jämställdhetsfrågor och lyft liknande frågor.

– Vi har högt fokus på sådana här frågor dels inom polisförbundet och sen inom polisen i Värmland har de här frågorna verkligen lyfts inom organisationen de senaste halvåret.

Men är det här ett stort problem?

– Det finns men om det är stort kan jag inte svara på, säger Staffan Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer