Hör Eva Högfeldt Pettersons kritik mot hur kvinnliga poliser behandlas. Foto: SVT

Polischefen: Kvinnliga poliser respekteras inte

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga poliser möts inte med tillräcklig respekt. Det anser Eva Högfeldt Petterson som är polisområdeschef i Kristinehamn. Nu planerar hon en manifestation med bara kvinnliga poliser.

– Ibland måste man sätta ner foten. Jag har planer på att vi ska ha några helger framöver då vi ska ha bara kvinnliga poliser i tjänst. Vi kommer att vara tillräckligt många för att ingripa där vi behöver, säger Eva Högfeldt Pettersson till SVT.

– Det är ingen som ska behöva backa här inte.

Tar sig olika uttryck

Bristen på respekt kan ta sig flera olika uttryck. Det kan till exempel vara extra tjafs på stan i samband med ingripande – eller helt enkelt en överlägsen attityd gentemot kvinnliga poliser.

– Som polis och som kvinna så kan jag känna att det här är ingenting jag accepterar. Det kommer vi att bemöta med lite kraftsamlingar då och då.

Enligt Eva Högfeldt Petterson finns det problem med synen på kvinnliga poliser – också inom polisen.

– Det här lever vi med både ute och inom vår egen organisation. Det har varit ett antal strider. Jag kan tycka att vi har en bit att gå själva också.

Foto: TT

Men när det gäller attityderna bland allmänheten menar hon att det finns flera förklaringar.

– Jag vet att det här bottnar i det man har med sig i bagaget, vilken värdegrund man har och hur man ser på kvinnor. Vi har ju många som kommit från andra länder, från en annan kultur. Vår uppgift, kanske, tillsammans med skolan mer blir att undervisa och tala om hur det ser ut här, säger säger Eva Högfeldt Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.