Arvika storsatsar på sol

Uppdaterad
Publicerad

Nu är ett beslut nära om att bygga Sveriges största solpark i Arvika, ett projekt på närmare 14 miljoner kronor som ingen som passerar förbi kommer att missa.

Solparken är tänkt att placeras på sotsandstippen på Mosseberg intill riksväg 61 i Arvika. Det blir maximalt 4080 solpaneler på en yta stor som sex fotbollsplaner. Det kan bli Sveriges största solpark på ett område som är fyllt med sotsandsretserna från Arvika gjuteri.

– Det är ett område som kanske skämmer infarten lite och att bygga en solpark, förnyelsebar energi, ligger lite i tiden, säger Lennart Rönning som är vd för det kommunägda Arvika Kraft AB.

Enligt Lennart Rönning ska solcellspanelerna bilda en park med en produktionskapacitet på 930 000 kilowattimmar per år. Det motsvarar hushållsel till omkring 300 lägenheter.

Kostnaden för solparken beräknas till 13-14 miljoner kronor.

– Det är inte så väldigt vågat. Tekniken är känd, vi har testanläggning i Hillringsberg så det är nog mer finansieringen det hänger på, förklarar Lennart Rönning

Nu utreds kostnaderna och olika vägar att klara investeringen. Det handlar delvis om skatteregler och möjligheter till stöd. Redan på måndag kan Arvika kraft ta ett beslut om att satsa på solparken.

Med dagens låga elpris blir det 200 000 kronor i förlust per år utan något stöd, säger kommunalrådet Claes Pettersson (S) i Arvika. Han tror det krävs att de kan bli ett visst statligt stöd för att kommunen ska kunna stå bakom ett genomförande. Men det finns ju också ett goodwillvärde och utbildningsmöjligheter vid solparken att väga in.

Ett definitivt beslut kan komma ganska snart och det är inte omöjligt att bygget kan vara igång redan i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer