Foto: Polisen

Åtalas för förberedelse till mord i Munkfors

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern som misstänks för förberedelse till mord på sin styvson åtalas nu. Mannen stoppades av polis bara 300 meter från styvsonens bostad. I passagerarsätet låg en laddad hagelbössa.

Det var tidigt på morgonen söndagen den 28 juli som mannen i bil lämnade en ort utanför Karlstad, körde mot Munkfors där hans styvson bor. Mannen var då kraftigt berusad och arg eftersom han ansåg att sambons son utnyttjade henne ekonomisk och ville få slut på det.

– Han säger något i stil med att han ska åka upp och ta min son, säger mannens sambo i ett polisförhör.

Polisen avvisas

Den som slår larm om att mannen har åkt för att ta sin sambos son av daga är mannens dotter. Hon har i sin tur ringts upp av mannens sambo som berättat vad som är på gång. När polisen fått ärendet klart för sig ringer de upp mannen och erbjuder honom hjälp avvisas de bryskt.

– Du kan dra åt helvete, säger mannen till uppringaren och påstår att han är ute och plockar blåbär.

Flera polispatruller skickas ut för att få stopp på mannen. Polisen beslutar om användande av förstärkningsvapen i form av k-pist i samband med ingripandet eftersom det finns risk att patrullen hamnar i en farlig situation. Men när han hittas och polisen ger stopptecken tvingas de förfölja mannen som stannar först efter 600 meter. Han stannar då självmant och polisen slipper fullfölja ett beslut om att preja fordonet för att få stopp på mannen.

– Jag fattade inte att det var mig de ville stoppa, säger mannen när han förhörs om händelsen, detta trots att en polis ställt sig i vägen för honom och en polis med k-pist riktad mot bilen står på andra sidan vägen.

Laddad hagelbössa

I passagerarsätet i den gripne mannens bil låg den här laddade hagelbössan. Foto: Polisen

När mannen väl stoppats och grips har han ett laddat hagelgevär liggande i passagerarsätet. Mannen nekar till att ha haft för avsikt att döda sin styvson och hävdar att han skulle prata med styvsonen eftersom han var irriterad på att han ständigt bad sin mor om pengar.

– Ja, inte var det för att skjuta xx om ni tror det, svarar han i ett polisförhör.

Den nu åtalade mannen erkänner dock grovt rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.