Försöker ska starta nästa år på en avdelning vardera vid sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby. Foto: SVT

Återställningsfond på flera hundra miljoner ska korta köerna i vården

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen i regionen vill inrätta en återställningsfond för att minska vårdköerna i länet.

– Vi har sett att köerna ökat dramatiskt inom många områden. Det är en väldigt olycklig situation, säger Fredrik Larsson (M), som är regionstyrelsens ordförande.

Tillsammans med med Vänsterpartiet lägger partierna i Värmlandssamverkan: Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet, fram en gemensam budget för 2021.

Där finns Vänsterpartets krav på försök med sex timmars arbetsdag med.

Mest omfattande satsningen i Sverige

– Det är en stor glädje att vi kan presentera den mest omfattande satsningen på arbetstidförkortning i hela det offentliga Sverige, säger Vänsterpartiets regionråd Anna Hammar.

Försöket ska starta nästa år på en avdelning vardera vid sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby.

Mycket uppskjuten vård

Budgeten, som genom överenskommelsen har en majoritet bakom sig, innehåller också en satsning på den så kallade återställningsfonden. Statsbidrag och årets överskott i regionens resultat ska läggas i fonden som kan komma att innehålla mellan 200 och 500 miljoner kronor.

– Vi kan se en stor volym uppskjuten vård och andra kostnader och åtaganden i spåren av coronapandemin, alltifrån stora vaccinationsprogram till kökortningsaktiviteter, säger Fredrik Larsson.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna finns inte med i uppgörelsen om budgeten.

– Vi väntar med att lägga fram vårt budgetförslag när vi har alla parametrar, alla uppgifter framme, säger Ulric Andersson (S), regionråd i opposition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.