– Mina medlemmar ska inte behöva ta ansvar för att lösa arbetsgivarens problem. De är inte tillräckligt attraktiva för att behålla personal, säger Camilla Gustafsson. Foto: SVT

Ilska från facket: ”Vi gick in i detta med minus”

Uppdaterad
Publicerad
En tredjedel av Region Värmlands sjukvårdsanställda får sin semester uppdelad. Anledningen, säger regionen, är det ökade trycket som kommer av omställningen i coronapandemin. Men Vårdförbundet tycker att man skjuter över skulden för sina egna brister på personalen.
– Hade de tagit ansvar för detta för länge sedan hade vi inte varit i den här situationen. Vi gick ju in i detta med minus, säger Camilla Gustafsson som är ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Camilla Gustafsson är jätteupprörd. Hennes medlemmar har inte ens blivit frågade om de vill ha fyra veckors sammanhållen semester i september, istället för att få den uppdelad. Dessutom är de trötta och slitna efter månader av omställning, och semestern är välbehövlig.

Nu ser hon stora risker med ökad sjukfrånvaro och uppsägningar, om personalen inte fått sin semestervila.

– Om Värmlänningarna själva fick välja vill de nog ha hjälp av någon som fått vila och är pigg och fräsch, säger hon.

Vårdskuld väntar

Många sjukvårdsbesök har ställts in eller flyttats fram på grund av corona och nu väntar en så kallad vårdskuld, enligt regionen. Men Camilla Gustafsson menar att den skulden fanns redan innan pandemin, med långa vårdköer och nedstängda avdelningar. Nu skuldbelägger man istället personalen för sina egna brister som arbetsgivare.

– Mina medlemmar ska inte behöva ta ansvar för att lösa arbetsgivarens problem. De är inte tillräckligt attraktiva för att behålla personal, säger Camilla Gustafsson.

Återhämtning viktigast

Personalens återhämtning är i nuläget viktigare än att hantera vårdskulden, menar hon.

– Vad gör en månad hit eller dit?

Nu kommer Vårdförbundet titta på alla scheman som blivit uppdelade och begära särskilda förhandlingar för att reda ut om det verkligen finns särskilda skäl att dela upp semestern, och att alla möjliga åtgärder är vidtagna för att undvika en uppdelad semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet