Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Idag presenterade regionen hur man tänker lösa situationen kring personalens sommarsemestrar. Foto: SVT

Semesterperioden förlängd till september

Uppdaterad
Publicerad
All vårdpersonal inom Region Värmland ska få fyra veckors semester, men en tredjedel av de anställda måste dela upp den. Semesterperioden har dessutom förlängts, och inkluderar nu även september månad.

Region Värmland höll en presskonferens på tisdagen där de meddelade att majoriteten av all vårdpersonal ska få fyra veckors sammanhängande semester. Men den personal som är direkt, eller indirekt, kopplad till covidvården – alltså 2 500 av de 6 500 anställda – kommer bara få tre sammanhängande veckor.

Förhoppningen är att den fjärde veckan ska kunna plockas ut i september. Anställda som tar ut sin semester senare under hösten kommer kompenseras med 10 000 kronor för varje flyttad vecka.

100 kronor per timme

Det kommer även utgå en ”coronaersättning”, med 100 kronor extra per timme, för personal som måste täcka upp vid exempelvis sjukfrånvaro.

Rätten till fyra sammanhållna veckors semester är lagstadgad, men om det finns särskilda skäl kan den delas upp. Regionen menar att effekterna av coronapandemin är just ett särskilt skäl.

Vårdförbundets representant, Camilla Gustafsson, är ”bestört” och meddelar att det kan bli aktuellt med enskilda förhandlingar för varje anställd som får sin semester uppdelad, för att utreda om det verkligen finns särskilda skäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet