Gammelvala är hembygdsveckan som tar besökarna 150 år tillbaka i tiden. Till kolmilor, ånglok och äldre hantverk. Foto: SVT

Återväxten är tryggad för hembygdsveckan Gammelvala

Publicerad

Sedan 1963 har hembygdsveckan vridit tiden tillbaka 150 år och lyft fram och visat upp gammalt hantverk. 600 personer arbetar ideellt under Gammelvala-veckan och hembygdsföreningen i Brunskog kan nu känna att återväxten är tryggad.
– Vi har fått yngre och yngre med både på hantverket och serveringen, säger Peter Andersson i Brunskogs hembygdsförening.

– Det känns som att återväxten är tryggad. Nu har vi yngre som är i femte eller sjätte generationen och som har lärts upp sina mor- och farföräldrar. Dom gör nu samma hantverk och kan samma yrke, som deras förfäder gjorde.

35 000 besökare

På söndagen var det spelmännens dag på årets Gammelvala i Brunskog och hembygdsveckan fortsätter nu med olika teman för varje dag. Dessutom visas gamla hantverk och arbetsmetoder från förr upp, till exempel kvinnor som kardar och spinner ull, stickar och syr kläder, bakar tunnbröd, bereder lin, växtfärgar garn, kärnar smör. Män som sköter milan, bränner tjära, slår rep och sågar bräder.

Evenemanget brukar locka 35 000 besökare varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer