Varje år försvinner över 30 skyltar i Värmland Foto: SVT

Åtråvärda älgskyltar stjäls

Publicerad

Den här tiden på året stöter rådjur och älgar ifrån sig sina kalvar och kid och då är olycksrisken i trafiken extra stor. På vissa platser sätts det upp extra, tillfälliga, älgskyltar för att varna trafikanter men det är inte ovanligt att de stjäls.

– Man blir besviken på att folk inte tänker längre än att de plockar bort skyltar som kan varna andra, säger jägaren Lennart Johannesson som är kontaktman på Nationella Viltolycksrådet.

Senast i raden stals en älgskylt vid Knappstad i Karlstad. Det var i helgen som den försvann och det var andra gången i år för jägaren Lennart Johannesson som är en av dem som sätter upp de här tillfälliga varningsskyltarna ideellt för Nationella Viltolycksrådets räkning.

Lennart Johannesson är jägare och kontaktman på Nationella Viltolycksrådet Foto: SVT

– Vi har haft mycket älg här på Knappstad som ligger mellan Karlstad och Skoghall. Under hösten och vintern har sju till åtta älgar rört sig här och för att undvika olyckor kontaktade vi Trafikverket och via vägantreprenören Peab fick vi ett antal skyltar som vi sätter ut när vi ser att faran är högre, förklarar Lennart Johannesson.

Älg och vildsvin – populärast

Förutom stölderna vid Knappstad har tre skyltar försvunnit i Molkom det senaste året, enligt Lennart Johannesson. Men under ett helt år handlar det om betydligt fler.

– Det försvinner mellan 20 och 30 skyltar varje år. Älg och vildsvin är populärast, säger Jimmy Olsson hos vägentreprenören Peab som ansvarar för 80 mil länsväg i ett driftsområde i länet.

Svårlöst problem

Det finns sex olika driftsområden i Värmland men Trafikverket har ingen sammanställning av hur många skyltar som försvinner totalt per år. Varje skylt kostar cirka 500 kronor och för att minska stölderna har skyltarna förändrats för att de ska vara mindre åtråvärda, en del av dem tillverkas numera i plast istället för plåt.

– Det är ett svårlöst problem, vi har gjort det besvärligt att plocka med sig skyltarna men någon lösning finns inte. Vi gör dem rätt och slätt lite fulare, säger Henrik Håkansson på Trafikverket.

LÄS OCKSÅ: Vägbyggare tröttnade på fartdårarna

Vad händer med skyltarna som försvinner?

– Det är väl souvenirer. Älgen är populär, både som skylt och som vilt, säger Lennart Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.