– I Hagfors hade vi totalt tolv olovliga körningar varav åtta skedde inom en timme, säger trafikpolisen Mikael Blomberg. Foto: SVT

Åtta olovliga körningar i Hagfors – på en timme

Uppdaterad
Publicerad

Trimmade A-traktorer och mopeder ser ut att bli vanligare på vägarna, enligt polisen. Problemet är störst i glesbygd och när polisen gjorde en riktad insats under fyra dagar stack Hagfors ut.

– I Hagfors hade vi totalt tolv olovliga körningar varav åtta skedde inom en timme, säger trafikpolisen Mikael Blomberg.

Maxgränsen är 30, men det finns A-traktorer som kan köra i uppåt 200 kilometer i timmen. Under en fyra dagar lång insats, i Karlstad, Hammarö och Hagfors kontrollerade polisen 39 fordon. Ett 20-tal av dem fick en trafikbot för olovlig körning.

Straffet blir i de flesta fall dagsböter, vilket kanske inte innebär så stora summor för en arbetslös ungdom. För föräldern däremot, som tillåtit sitt barn att köra trimmat, kan böterna sluta på långt högre summor, eftersom dagsboten baseras på inkomst.

Dessutom kan även förälderns körkort bli indraget, efter Trafikverkets bedömning.

Under den riktade insatsen gjorde polisen också sex orosanmälningar.

– Det är vissa föräldrar som kanske är medvetna om att barnen kör trimmat och olovligt men ändå tillåter dem att göra det. Vi har även haft fall där barnen inte ens varit straffmyndiga, alltså 14 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.