Foto: TT

Attesterade fakturor trots att landstinget inget fick

Uppdaterad
Publicerad

Hon godkände 25 fakturor under drygt ett halvårs tid utan att få någonting. 382 400 kronor kostade det skattebetalarna. Nu förklarar den landstingsanställda chefen för SVT Nyheter Värmland hur hon ser på det som hänt.
– Jag var naiv, säger hon.

Mellan åren 2012 och 2016 har landstinget i Värmland betalat nära en halv miljon kronor för rena bluffakturor från oseriösa företag som hamnat på varningslistorna hos Svensk handel och Förenade bolag. Under 2016 kulminerade det och SVT:s granskning visar att då beslutsattesterade en och samma chef inom landstinget 25 fakturor för annonser inom loppet av sju månader utan att något levererades.

– Jag var ganska ny som chef i den positionen. Det var jättemycket att göra på jobbet och jag var väl naiv, säger chefen när SVT Nyheter Värmland når henne på telefon.

Hon förklarar att vid den tiden försökte landstinget rekrytera läkare och att de hade haft annonser ute tidigare.

– Och det kan man ju tänka sig att någon snappade upp och utnyttjade situationen, säger chefen.

”Gör en helt annan kontroll idag”

De första bluffakturorna hon attesterade kom i februari och de följdes av en rad fakturor under våren. Flera bolag skickade fakturor trots att hon inte gjort någon beställning.  Först under sommaren, när ett av företagen skickade faktura efter faktura, reagerade hon på att något inte stämde och började bestrida fakturorna.

Hur ser du på ditt agerande?

– Har du blivit lurad en gång så gör du inte samma misstag igen. Nu attesterar jag inga fakturor innan jag kollar vad det är och om vi fått leverans. Jag gör en helt annan kontroll idag.

Och faktum är att hon inte heller får godkänna fakturor längre. Hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg har dragit tillbaka hennes attesträtt.

– Jag har full förståelse för att man gjort det. Det måste ju arbetsgivaren göra. Jag hade nog gjort detsamma som arbetsgivare. Det är ju jättemycket pengar.

”Det gör ont att bli lurad”

Uppdrag Granskning kunde nyligen avslöja hur varningslistade företag skickat presentkort och andra gåvor till anställda inom offentlig verksamhet. Men det har inte förekommit något sådant i det här fallet säger landstingschefen.

Har du erbjudits någon gåva eller tagit emot något?

– Nej, nej, det har jag inte.

Vad tänker du om det som hänt, att du skrivit på så många fakturor?

– Det gör ont att bli lurad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer