Karl-Johan Eriksson driver Karlstad-Hammarö auktionsverk och sedan sju år tillbaka sysslar de bara med webbaserade auktioner. Foto: SVT

Auktioner på nätet tar över när gårdsauktionerna försvinner

Publicerad

Gårdsauktioner är något som många starkt förknippar med sommaren. Men det fenomenet kan vara på väg bort för att istället ersättas av auktioner på webben.

– Det är bättre av den anledningen att vi får ut större mängd gods än vi fått förut, säger Karl-Johan Eriksson på Karlstad-Hammarö auktionsverk.

Karl-Johan Eriksson var med på auktioner redan som barn, då han hjälpte sin far att bära. Nu driver han en auktionsfirma på Hammarö och han säger sig ha märkt av en minskning, år för år, i antalet gårdsauktioner.

LÄS MER: Gårdsauktioner finns – men blir ovanligare

Sedan drygt sju år tillbaka sysslar hans firma enbart med webbauktioner.

– Förut hade vi auktioner en gång i månaden ungefär och sålde 1.700 utrop. Nu säljer vi 120 om dagen och då får vi ut dubbelt så mycket, det är den största anledningen, säger han om varför de slutat med gårdsauktioner.

– Dessutom når vi en helt annan kundkategori mot vad vi nådde förut. Ungdomarna är på nätet, de är inte i en auktionslokal.

”Vi får ut större mängd gods än vi fått förut”, säger Karl-Johan Eriksson om varför man gått över till webbaserade auktioner. Foto: SVT

”Jätteintresse för nätet”

Innan de gick över helt till webben lade de ut sina auktioner på internet, så man kunde lägga bud där, även om det hölls en vanlig klubbauktion.

– Vi märkte att det fanns ett jätteintresse hos de som inte var i lokalen att köpa, säger Karl-Johan Eriksson.

Förr hade man utrop en gång i månaden – nu säljer man dagligen. Foto: SVT

Tror ändå på gårdsauktioner

Men trots allt tror Karl-Johan att vi kanske inte sett slutet på gårdsauktionernas tid.

– Det mesta är nog på väg mot internet, det tror jag. Men det kommer aldrig försvinna sådana här riktiga klubbauktioner för det är ju ett folknöje, säger han och fortsätter.

– Det finns många som håller på med det, men det är inte så många som bedriver det som en helt egen rörelse. Det kanske är hembygdsföreningar eller idrottsklubbar som har det, där det är mycket ideellt arbete, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.