Efter extrema torkan – avbryter all skogsavverkning

Uppdaterad
Publicerad

Den extrema torkan påverkar också skogsbruket negativt. Nykvist Skogs AB är ett bolag som har avbrutit alla avverkningar på grund av den höga brandrisken och det kan få stora ekonomiska konsekvenser.

En enda liten gnista kan bli ödesdiger. Värmen bara fortsätter och torkan har slagit till mot skogsbruket som Nykvist Skogs AB som har stoppat sina avverkningar helt på grund av brandrisken.

– Som vi anser så är det extremt hög risk nu. Jag har aldrig varit med om något liknande säger Pär Skinnargård, skogsägare och vd för Nykvist skogs AB.

Nykvist skogs AB är ett bolag med nio anställda och över 50 miljoner kronor i omsättning det senaste  året. Bolaget har tre skördare och en skotare och stilleståndet drabbar ekonomin.

Drabbar ekonomin

Pär Skinnargård räknar med ett inkomstbortfall på 30 000 kronor per dag för varje skördare som står still. Det är avverkningar som inte kan genomföras och massaved som inte kan levereras.

Dessutom är det andra maskinägare och åkare som också är beroende av att bolaget avverkar för sin verksamhet. Så nu väntar alla berörda på att arbetet i skogen ska kunna komma igång igen för problemen startade redan i maj.

Ändrade planer

– Tanken och planen var att vi skulle avverka ganska rejält nu i sommar men vi sänkte vår produktion kanske 60 procent. Nu har vi stängt av allt, förklarar Pär Skinnargård.

Torkan och avverkningsstoppet gör att ytterligare ett hot tornar upp sig, nämligen angrepp av skadeinsekter. Områden som i vintras drabbades av toppbrott, men nu inte kan avverkas, kan dra till sig granbarkborrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer