Även om coronavaccinet ger ett gott skydd mot svår sjukdom och död, så finns det de som insjuknar och de som bär viruset utan symptom. Dessa personer kan därmed sprida smittan trots att de fått vaccin. Inför påsken råder Smittskydd Värmland fortsatt till stor försiktighet med att träffa äldre anhöriga och personer i uttalad riskgrupp inomhus i en större grupp. Detta gäller även om personen är vaccinerad.
Oklart hur sjuk man kan bli vid vaccingenombrott
I Värmland finns hittills elva fall av så kallat vaccingenombrott konstaterade. Det innebär att personen insjuknar två veckor eller mer efter att de fått sin andra dos vaccin enligt Ingemar Hallèn.
Smittskydd Värmland kan idag inte svara på om de som drabbats av vaccingenombrott blivit svårt sjuka eller om de ens fått några symptom. Det enda som är klarlagt är att de gjort ett positivt PCR-test.
– Det sker en fortsatt övervakning av antalet fall och i den mån det går vill vi ta reda på hur sjuk vederbörande har blivit, säger Ingemar Hallén.
Vaccingenombrott på förväntad nivå
Uppföljningen görs i första hand av Folkhälsomyndigheten som bland annat samkör olika register.
En viss mängd vaccingenombrott är förväntade enligt Folkhälsomyndigheten och totalt i landet har 200 personer som fått två vaccindoser testat positivt för covid-19. Det motsvarar 0,06 procent av alla som vaccinerats med två doser.
– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin. När det gäller vaccination mot covid-19 visar de första analyserna att antalet genombrottsinfektioner i Sverige ligger i nivå med vad som är förväntat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Fakta om analyserna
Folkhälsomyndigheten följer löpande hur många personer som konstateras ha covid-19 en tid efter att de har vaccinerats, så kallade genombrottsinfektioner. Detta görs genom en sambearbetning av data från det nationella vaccinationsregistret och databasen över anmälda fall, SmiNet. Dessutom samlas prover från sådana fall in för att sekvenseras. Därigenom kan man fastställa om vissa virusvarianter oftare är förknippade med genombrottsinfektioner än andra.
källa: Folkhälsomyndigheten