Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkare Ingemar Hallén berätta om antalet vaccingenombrott i Värmland. Foto: TT/SVT

Även vaccinerade kan smittas och smitta

Uppdaterad
Publicerad

Även de som är vaccinerade kan sprida covidsmitta och insjukna i Covid-19 och inför påsken påminner Smittskydd Värmland om att skyddsåtgärder gäller för alla.

– Vi har elva fall där personer fått ett positivt PCR-test, två veckor eller mer efter den andra dosen, säger Ingemar Hallén.

Även om coronavaccinet ger ett gott skydd mot svår sjukdom och död, så finns det de som insjuknar och de som bär viruset utan symptom. Dessa personer kan därmed sprida smittan trots att de fått vaccin. Inför påsken råder Smittskydd Värmland fortsatt till stor försiktighet med att träffa äldre anhöriga och personer i uttalad riskgrupp inomhus i en större grupp. Detta gäller även om personen är vaccinerad.

Oklart hur sjuk man kan bli vid vaccingenombrott

I Värmland finns hittills elva fall av så kallat vaccingenombrott konstaterade. Det innebär att personen insjuknar två veckor eller mer efter att de fått sin andra dos vaccin enligt Ingemar Hallèn. 

Smittskydd Värmland kan idag inte svara på om de som drabbats av vaccingenombrott blivit svårt sjuka eller om de ens fått några symptom. Det enda som är klarlagt är att de gjort ett positivt PCR-test.

– Det sker en fortsatt övervakning av antalet fall och i den mån det går vill vi ta reda på hur sjuk vederbörande har blivit, säger Ingemar Hallén.

Vaccingenombrott på förväntad nivå

Uppföljningen görs i första hand av Folkhälsomyndigheten som bland annat samkör olika register.

En viss mängd vaccingenombrott är förväntade enligt Folkhälsomyndigheten och totalt i landet har 200 personer som fått två vaccindoser testat positivt för covid-19. Det motsvarar 0,06 procent av alla som vaccinerats med två doser. 

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin. När det gäller vaccination mot covid-19 visar de första analyserna att antalet genombrottsinfektioner i Sverige ligger i nivå med vad som är förväntat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten följer löpande hur många personer som konstateras ha covid-19 en tid efter att de har vaccinerats, så kallade genombrottsinfektioner. Detta görs genom en sambearbetning av data från det nationella vaccinationsregistret och databasen över anmälda fall, SmiNet. Dessutom samlas prover från sådana fall in för att sekvenseras. Därigenom kan man fastställa om vissa virusvarianter oftare är förknippade med genombrottsinfektioner än andra.

källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet