SD:s distriktsordförande i Värmland, Runar Filper (klädd i vit jacka), har valt att inte svara på SVT:s frågor. Foto: SVT/Arkiv

Sverigedemokraterna i Värmland har problem

Uppdaterad
Publicerad

Politiska avhopp, uteslutningar, tomma stolar och interna konflikter. Det ger problem för Sverigedemokraterna i länet. Ett parti som fick sammanlagt 78 mandat i de värmländska kommunerna och blev det tredje största partiet.

I Arvika kommun lämnar SD-politiker partiet och blir moderater. I Årjäng överlämnar partiet nämndplatser till Moderaterna. På Hammarö är SD-företrädarna uteslutna och har startat ett nytt parti. I Torsby är ett par av de som valdes in på SD-listor politiska vildar.

Tomma stolar

I flera kommuner står Sverigedemokraters stolar tomma. I Storfors till exempel har politiker hoppat av så två av partiets tre poster är vakanta. I Årjäng har partiet haft tomma stolar vid kommunfullmäktige vid 19 tillfällen under mandatperioden. Också i Forshaga har flera SD-politiker lämnat sina uppdrag.

– Det är nästan alltid någon tom stol på kommunfullmäktigemötena, säger Cornelia Lundgren, kommunsekreterare i Forshaga.

SD:s distriktsordförande Runar Filper har getts möjlighet att kommentera uppgifterna. Han uppger nu att han ska kommentera situationen inom Sverigedemokraterna i Värmland i en intervju under onsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Broman, universitetslektor i Karlstad, kommentera Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer