Hammerskins lokal i Deje. Foto: SVT

Utpekad nazist nära ta plats i Forshaga kommun

Uppdaterad
Publicerad

Flera avhopp från Sverigedemokraterna i Forshaga gjorde att en av dem som är aktiva i vitmaktorganisationen Hammerskins i Deje var på väg att ta en plats som ersättare i fullmäktige i kommunen.

Sverigedemokraten Ellinor Jönsson bad att bli entledigad med omedelbar verkan från uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige. Efter att SVT ställt frågor om den vakanta platsen, om avhoppet och konsekvenserna ångrar hon sig.

– Det var ett förhastat beslut som jag nu tagit tillbaka, säger hon.

Jan-Erik Tjärngård, gruppledare för Sverigedemokraterna i Forshaga säger att det förstås kan vara ett problem för partiet om vissa personer kommer in på förtroendeuppdrag på deras platser.

– Lyckat och lyckat? Nej, det är kanske inte så roligt för partiet. Men det är inte så mycket man kan göra när vi har öppna listor. Men personligen brukar jag inte lägga tid på saker som jag inte kan hantera, säger han.

Många avhopp

I valet 2018 hade Sverigedemokraterna öppna listor i kommunvalen i Värmland. I Forshaga fick till exempel en person som av Expo pekas ut som nationalsocialist, med kopplingar till bland annat Hammerskins i Deje, fyra röster på Sverigedemokraternas valsedlar. Med tillräckligt många avhopp från andra ledamöter skulle det räcka för en politisk plats.

Cornelia Lundgren som är kommunsekreterare i Forshaga säger att de från kommun är medvetna om att det skulle kunna bli så att den personen kan ta plats i kommunfullmäktige.

– Ja, men det är till sist Länsstyrelsen som tar fram kandidaterna, säger hon.

Men efter att Ellinor Jönsson återtagit sin plats finns inte längre någon vakans.

– Det har varit många avhopp och det är mer än ett år kvar till valet så vi får väl se hur det blir, säger Cornelia Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.