Högerextrem aktivitet: Största ökningen i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Värmland har den största ökningen av högerextrem aktivitet i hela landet. Antalet aktiviteter har ökat med 43 procent från år 2019 till år 2020.

– Det är en odemokratisk våldsbejakande kultur som vill slå in kilar i samhället och skapa ett elitsamhälle för vita, säger Lars Stiernelöf på Agera Värmland.

Antalet dokumenterade högerextremistiska aktiviteter ökade från 63 stycken år 2019 till 111 under det senaste året. Detta enligt tidskriften Expos årsrapport.

Ökningen i Värmland beror, enligt rapporten, till stor del på nyrekrytering av aktivister till Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Även Det fria Sverige, DFS, har förstärkt sin närvaro i Värmland genom samverkan med nazistiska Hammerskins.

– Ja, antalet aktiviteter har ökat men vi ser i våra egna rapporter att antalet aktivister har minskat. Så det tyder på att de som har nyrekryterats är företar sig ett större antal aktiviteter, säger Lars Stiernelöf på den ideella föreningen Agera Värmland.

Mer propaganda – mindre våld

Stiernelöf berättar att NMR är mest aktiva i Karlstad och Kristinehamn medan Hammerskins och NMR mest håller till i Forshaga och Munkfors. Han säger att aktiviteten nu för tiden i huvudsak rör politik, ideologi och propaganda och inte är lika våldsam som den var på 90-talet.

– Men dessa grupperingar utgör starkt tryck bara genom sin existens på en liten ort med diverse skrämselpropaganda, därför är det väldigt viktigt att agera på få uttryck och ta det på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.