Hör polisen berätta hur de ser på hotbilden Foto: SVT

Nazistgrupp har högkvarter i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal högerextrema i gruppen Hammerskins har högkvarter i lilla Deje i Värmland. Men enligt polis och säkerhetspolis utgör de just nu ingen hot.

– Vi ser nu ingen utveckling av kriminalitet eller kriminella fall kopplade till den här verksamheten, säger Mattias Forssten, chef för lokalpolisområde Karlstad.

Men Mattias Forssten säger att polisen har beredskap att agera om situationen skulle förändras.

– Det skulle till exempel kunna vara verksamhet kopplat till en politisk ideologi i form av hets mot folkgrupp. Men jag kan konstatera att vi inte har några sådana indikationer i dagsläget.

Nyligen konstaterade Brottsförebyggande Centrum i Värmland i en rapport för 2018 att högerextrema grupper fortsatt är det största hotet mot demokratin i Värmland och framför allt oroas man över utvecklingen i Deje.

SÄPO är involverade

Polisen i Värmland har gjort sina bedömningar tillsammans med Säkerhetspolisen.

– Vi har nära samverkan med Säkerhetspolisen och det är bland annat utifrån det samarbetet som jag kan konstatera att vi inte är särskilt oroliga i dagsläget.

Enligt polisen är det en grupp på mellan 10 och 20 personer som håller till i lokalen i Deje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.