”Vi ser var du bor och vad du gör. Det är så jag tolkar det”, säger Pia Torstensson om klistermärket som hon polisanmält. Foto: SVT/privat

”Det är ett hot som jag polisanmält”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om planerna på en demokratisatsning i Värmland har en av kvinnorna bakom projektet fått nazistmärken klistrade på sin brevlåda och sin ytterdörr i Deje. Hon uppfattar det som ett tydligt hot.

– Vi ser var du bor och vad du gör. Det är så jag tolkar det. Det är ett hot som jag har polisanmält, säger Pia Torstensson som själv bor i Deje.

Nyligen berättade vi om det demokratiprojekt som hon och två andra kvinnor vill genomföra i Värmland, bland annat på grund av att nationalsocialistiska Hammerskins finns i länet med sin lokal i Deje.

– Den lokalen har blivit något av ett nav för verksamhet kring vitmaktmiljön, sa Lars Stiernlöf, projektledare på Agera Värmland, då.

”Markering”

Idag säger han att det är tragiskt att personer som vill jobba för att stärka demokratin drabbas av att få klistermärken på sin bostad.

– Det är ett hot och en markering, säger han.

Pia Torstensson anser att det här visar att den demokratisatsning som de vill genomföra är angelägen.

– Det är obehagligt och jag hoppas på att vi får genomföra det här demokratiprojektet, att politiken förstår sammanhang. Jag vill inte att det här sker i mitt Deje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.