Foto: Privat

Bakom kulisserna på ”Vår tid är nu”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det premiär för andra säsongen av den prisbelönta dramaserien ”Vår tid är nu”. Samtidigt pågår inspelningen av säsong tre som bäst och där har Anna-Karin Elwin Segolsson från Karlstad en nyckelroll som scripta i teamet.

– Det är ett jätteroligt jobb och jag tycker det är en fantastisk serie.

Familjen Löwanders öden och intriger gick rakt in i TV-publikens hjärtan när serien Vår tid är nu hade premiär för ett år sedan. Dramat är en av SVT:s största satsningar någonsin och vann Kristallen 2018 för årets TV-drama.

En av de hänförda tittarna är Anna-Karin Elwin Segolsson från Karlstad och när hon fick frågan om att hoppa in som scripta vid inspelningen av säsong tre krävdes ingen betänketid.

– Jag blev glatt överraskad och tycker det är en fantastisk serie, ett tidsdokument av ett inte allt för avlägset Sverige. Jag tycker att hela produktionen haft en genomgående hög klass. Bra manus, bra skådespelare bra ljussättning och inte minst fantastiska kostymer och miljöer. Allt är väldigt noggrant gjort, säger hon.

Se på serien på SVT Play

Öga för detaljer

Anna-Karin Elwin Segolsson jobbar som projektledare och kontorschef på reklambyrån Bacill i Karlstad, men fick ta tjänstledigt för dröminspelningen och hon har tidigare jobbat som scripta vid inspelningen av en rad TV-serier och filmer.

– Min arbetsdag börjar oftast med att jag förbereder mig för de scener som ska tas för dagen. Jag och regissören repeterar scenen med skådespelare på plats och går igenom eventuella ändringar av texten i manus.

Foto: SVT

Under själva inspelningen är det Anna-Karins jobb att ha koll på detaljerna och se till att inga konstigheter smyger sig in i bild.

– När vi börjar inspelningen sitter jag tillsammans med regissören och tittar i en monitor. Jag har koll på att repliker följs och hur skådespelarna agerar. Blickriktningar är viktiga och tempo. Jag ska även vara uppmärksam på saker som händer eller syns i bild som inte ska vara där, typ mikrofoner, eller speglingar av teamet i fönster eller blanka ytor. Jag sköter även alla anteckningar som filmklipparen behöver för att hitta i det filmade materialet.

Foto: SVT

Nattinspelning i Kungsträdgården

Serien har sin början på fredsdagen 1945 och sträcker sig sedan över flera decennier. I centrum står överklassfamiljen Löwander och deras restaurang Djurgårdskällaren i Stockholm.

Foto: SVT

Exteriörer och några scener spelas in i Stockholm annars har huvuddelen av inspelningarna gjorts i Göteborg i en studio i Jonsered.

– Allt som spelas in nu är så klart mycket hemligt och vi får inte avslöja något om vad som händer våra karaktärer. Vad jag kan avslöja är att vi nu är inne på slutet av 60-talet och början av 70-talet. Den senaste veckan har vi varit i Stockholm och ska skildra Almstriden som ägde rum i Kungsträdgården den 12 maj 1971. Vi har över 150 statister som är tidsenligt klädda och för att få rätt ljus och stämning så är det nattinspelning som gäller.

Har du någon favoritkaraktär?

– En av mina absoluta favoritkaraktärer är Hofmästare Roos, även kallad Bellan, som spelas av Rasmus Troedsson. Och ”Maggan” som spelas av Josefine Neldén. Maggan börjar som servitris på DK:s och blir sedan fackligt och politiskt aktiv.

Foto: SVT

Vad har varit roligast?

– Det har varit att träffa alla nya människor och få vara en del av ett otroligt stort och proffsigt team.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.