För närvarande är Sara Karlsson troligen den enda kvinnan i Värmland som arbetar som bärgare. I ett och ett halvt år har hon transporterat fordon över stora delar av länet.
– Vem skickar du, brukar folk fråga när de ringer, berättar Sara. Det är jag som kommer, säger jag, och då blir de ofta lite tysta och förvånade. Men det slutar oftast med att de säger att jag fixat det väldigt bra.
Största delen av jobbet är faktiskt inte bilolyckor, utan andra typer av fordonstransporter. Då och då hamnar bärgarna ändå i svåra olyckor som kan vara svåra att bearbeta på egen hand efteråt.
– Är det riktigt illa har vi ibland varit med till brandstationen efteråt, för att prata och det känns väldigt bra att få ventilera lite . Då kan man släppa det lättare efteråt, konstaterar Sara Karlsson.
Varannan vecka har Sara jour och kan få rycka ut när som helst på dygnet, men det ser hon inte som något problem. Hon gillar att ge service. Mycket i bärgningen handlar om teknik, men visst kan det bli tungt .
– Det kan vara tungt när man ska skruva ned kardanstången eller något på en lastbil, någonting som sitter fast, men det brukar gå bra, säger bärgare Sara.
Sara Karlsson är också utbildad kock och har tidigare arbetat som vårdbiträde inom äldrevården och barnskötare på dagis, innan hon tog lastbilskort och blev bärgare. Vilket är egentligen tyngst?
– Jag vet egentligen inte vad som är tyngst, säger Sara.
Redan i femtonårsåldern var hon intresserad av lastbilsyrken, men då vågade hon inte välja den banan, trots att hon kom in på linjen. I dag ångrar hon dock inte att hon tog några omvägar, utan ser det som en fördel att ha andra erfarenheter. Och utmaningar gillar bärgare Sara Karlsson i Säffle.