– Det är ändå inte pengarna som avgör. Båten måste bort, säger Karlstads teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman. Foto: SVT

Bärgningen av Båten dyrare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun accepterade en offert på 1,2 miljoner kronor från det företag som nu arbetar med att bärga den sjunkna restaurangpråmen Båten. Men kostnaderna kommer inte att stanna där.

– Det kommer att bli dyrare än så, säger Karlstads teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman.

Enligt det avtal om bärgning som Karlstads kommun tecknat med bärgningsföretaget Drive om bärgning av Båten ska kommunen betala 1,2 miljoner kronor för arbetet med att bärga och riva Båten. Den beräknade tidsåtgången i avtalet uppgår till totalt fyra veckor. Då förutsattes att Båten skulle vara säkrad vid kaj efter en vecka.

– Vi är snart inne på andra veckan nu och jag tror inte Båten kommer upp den här veckan heller, säger teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman.

Restaurang Båten

Att bärgningsarbetet drar ut på tiden kommer innebära att kostnadsramen för bärgning och skrotning spräcks. Och det kommer skattebetalarna i Karlstad att få betala.

– Det kommer att bli dyrare. Oklart hur mycket dyrare men det finns en ändrings- och tilläggslista som gås genom dagligen, säger Per-Anders Bergman.

”Båten måste bort”

Hur mycket dyrare det kommer att bli är oklart. Klart är dock att de svårigheter som Båten bjuder bärgarna på går utöver det som avtalet täcker och att det kommer att kosta.

– Än är vi inte där. Men det är ändå inte pengarna som avgör. Båten måste bort, säger Per-Anders Bergman.

Kostnaderna för bärgningen av Båten kommer inte heller att stanna vid bärgning och skrotning. Residensparken är i stort sett förstörd av alla tunga maskiner som parkerats där under bärgningsarbetet.

– Ja, lökarna som vi satt där har fått sig en resa som de inte räknat med, säger Per-Anders Bergman och tydliggör att Residensparken inte kommer se ut som vanligt i sommar.

– Nej, vi kommer behöva rätta till både gräsmattor och gångvägar efter det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet