Barnen i kläm när föräldrarna bråkar

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna är inte de enda som mår dåligt när vårdnadstvisten är ett faktum. På Familjehuset i Karlstad är det kö till stödgruppen för barn som har skilda föräldrar.

– Va..! Jag tänkte va, ska de skilja sig nu också? Först så tänkte jag att pappa skojade. Och då ba.. nej, det kan du ju inte skoja om. Dagen efter fick jag stanna hemma från skolan för att jag blev så ledsen, berättar Alvin, vars föräldrar skilde sig för ett år sedan.

Sätter ord på känslorna

Sedan 2007 kan barn som befinner sig i vårdnadstvister få hjälp i barngruppen Skilda Världar på Familjehuset i Karlstad. Här får barnen lära sig att sätta ord på sina känslor, något som kan vara svårt när föräldrarna inte kommer överens.

– Dom påverkas mycket mer än vi tror, men de visar inte det. De är så lojala och vill inte ställa problem. Barn kan må väldigt dåligt. Det är någon som har sagt att när föräldrar bråkar med varandra är det som att de skjuter genom barnen. Alltså att barnen är en del av föräldern. Oavsett hur det ser ut så mår de dåligt, säger Sabine Kihlstedt på Skilda Världar.

I varje stödgrupp finns det plats för 6-8 barn, och många kämpar med samma slags känslor. Det kan vara att de längtar efter mamma när de är hos pappa och längtar efter pappa när de är hos mamma, eller att de känner att de måste välja sida när föräldrarna inte kan komma överens.

Alla får inte plats

Gruppen som ska starta till hösten är redan fullsatt och det finns fler barn som står i kö till Skilda Världar. Det kanske säger något om hur svårt det är att hantera situationen när familjen splittras.

– Jag tror att föräldrarna vill barnens bästa, men i en sån här kris när familjen splittras blir man så upptagen av sin egen sorg och förtvivlan över att det blir som det blir. De vuxna får fullt upp med sitt eget, säger Sabine Kihlstedt.

Har du något tips till föräldrar som inte kan komma överens?

– Ja, försök i möjligaste mån att samarbeta. För har man barn tillsammans har man det hela livet ut. Kan man samarbeta, om det än rör sig om så lite som möjligt, så gör det! säger Sabine Kihlstedt.

Finns det något som var bra med att dina föräldrar skilde sig?

– Nej, inte precis bra. Men på ett sätt.. jag har ju faktiskt fått träffa massa nya personer, som till exempel mammas pojkväns nya släktingar, det var ju lite bra, säger Alvin.

Alvin heter egentligen något annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.