Foto: SVT

Bärplockare kräver tio miljoner

Uppdaterad
Publicerad

De thailändska bärplockare som inte fått ut sina löner från plockning i Sverige mötte idag företrädare för sin arbetsgivare i en domstol i Thailand. SVT:s Asienkorrespondent Niklas Sjögren är på plats.

En efter en anlände bärplockarna till arbetsdomstolen i staden Korat i nordöstra Thailand. Tillsammans är de omkring 200 stycken som nu, var och en, anmält sin arbetsgivare, det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise.

Sammanlagt handlar det, enligt plockarnas advokat, om outbetalda löner till en summa som motsvarar nästan tio miljoner svenska kronor.

Bärplockare

– Jag vill ha min lön och vill se ett slut på den här väntan, säger Chaichana Luechaa, som plockade bär i trakterna kring Lesjöfors.

Kravbrev och hot mot plockare

Plockarna säger att de ännu inte fått ut någon lön från M Phonenix Enterprise trots att det gått många månader sedan de var i Sverige och arbetade. Många av dem tog lån för att kunna ta sig till Sverige.

– Jag får kravbrev och hot nästan varje dag från dem jag lånade av. Det var min mark jag satte som säkerhet. Får jag inte min lön kan jag inte betala tillbaka lånet och i så fall tar de marken ifrån mig, säger Chaichana Luechaa till oss när vi möter honom utanför rättegångssalen.

Arbetsgivare dök inte upp

Nästan alla plockare är fattiga bönder härifrån nordöstra Thailand. Lånen de tvingats ta för att kunna åka till Sverige för att plocka bär motsvarar i flera fall många årslöner för dem här hemma.

När de idag kom till arbetsdomstolen i Korat kom de med förhoppningar om att lönestriden med arbetsgivaren M Phoenix Enterprise skulle vara över. Men arbetsgivaren dök inte ens upp, utan skickade istället en advokat.

”Jag är väldigt besviken”

– Företaget behöver mer tid på sig för att få fram nödvändiga dokument, sa M Phoneix Enterprise advokat Chalermkiat Boonmaak och bad rätten om respit fram till den 9 januari. Det gick domstolen med på.

– Jag är väldigt besviken. De har gått två månader sedan vi kom tillbaka från Sverige. Varför har inte M Phoneix Enterprise kunnat få fram det som krävs på den tiden, säger Somsak Samersap, som plockade bär i Vännäs väster om Umeå.

Kräver dokumentation

Både arbetsdomstolen, bärplockarna och plockarnas advokat kräver nu att få se dokumentation från M Phoneix Enterprise som förklarar varför de inte betalt ut några löner ännu.

När SVT ringer Tongtip Hongkanaan som sitter i företagets styrelse säger hon så här.

– Alla vet att när vi skickar plockarna till Sverige för det med sig en hel del omkostnader för oss. Dessa kostnader måste vi dra av innan vi betalar ut lön.

Står inget i kontraktet

De kostnader Tongtip Hongkanaan syftar på är flygbiljett, visumavgifter, registreringsavgifter etc. Kostnader som plockarna enligt henne ska arbeta av innan de kan börja få ut någon lön.

Men när SVT går igenom flera av plockarnas kontrakt med M Phoenix Enterprise står det inget i kontrakten om att plockarna ska betala dessa kostnader själva.

Kräver dokument

Kontrakten säger däremot att plockarna ska ha en minimilön på 18 975 kronor i månaden för sitt arbete i Sverige.

Såväl fackförbundet Kommunal i Sverige, arbetsdomstolen här i Korat och plockarna kräver nu alltså att M Phoneix Enterprise visar upp dokumnet som förklarar varför de ännu inte betalat ut plockarnas löner, vilka kostnader de gjort avdrag för och exakta summor kring dessa avdrag.

– Det kommer vi att kunna visa upp den 9 januari, säger M Phoneinx Enterprise advokat Chalermkiat Boonmaak till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare

Mer i ämnet