Chefsåklagare Niclas Wargren vid åklagarkammaren i Karlstad leder den nyöppnade utredningen kring fyraårige Kevins död i Arvika 1998. Foto: SVT

Besked om Kevinutredningen dröjer

Publicerad

Det blir troligen inget besked om den nya utredningen om mordet på fyraårige Kevin Hjalmarsson i Arvika förrän efter nyår. Chefsåklagare Niclas Wargren uppger att han fortfarande saknar flera viktiga besked för att kunna fatta ett beslut.

I maj beslutade chefsåklagare Niclas Wargren att återuppta den 19 år gamla förundersökningen. Beslutet kom efter bland annat SVT:s granskning, som visade på stora brister i utredningen där två små bröder pekades ut som skyldiga till mordet.

LÄS MER: Mordet på Kevin – detta har hänt

Teknisk bevisning bevarad

Det visade sig snabbt att det fanns betydligt mer teknisk bevisning bevarad än man först trott. Det är bland annat analyser av den som gör att beslutet nu drar ut på tiden.

– Det senaste beskedet från NFC är att de blir klara med utredningen tidigast i mitten på december, säger Niclas Wargren.

LÄS MER: Nya analyser i Kevin-utredningen kan ge ytterligare svar

Utredarna väntar också på ett yttrande från Rättsmedicinalverket, som granskat den rättsmedicinska undersökningen av Kevin Hjalmarssons döda kropp.

Troligen besked efter nyår

En åtta personer stark utredningsgrupp arbetar med fallet. Hittills har ett 50-tal förhör hållits i den nya utredningen.

– Vi har en del förhör kvar innan jag tycker att jag har hela bilden klar för mig, säger Niclas Wargren.

Arbetet med att gå igenom den gamla utredningen är inte heller helt klart.

– Vi har en sju – åtta procent av utredningen kvar att gå igenom. Med allra största sannolikhet blir det inte beslut förrän efter nyår.

Hör bröderna berätta om förhören: ”Jag ropade på min mamma”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet