Chefsåklagare Niclas Wargren vid åklagarkammaren i Karlstad leder den nyöppnade utredningen kring fyraårige Kevins död i Arvika 1998. Foto: SVT

Beslut i Kevinutredningen dröjer ytterligare

Publicerad

Resultatet av den nyöppnade förundersökningen om mordet på fyraårige Kevin Hjalmarsson i Arvika för 19 år sedan skjuts ytterligare en månad framåt. Utredarna väntar fortfarande på svar från de tekniska undersökningarna. Dessutom har de själva tvingats utföra betydligt mer utredningsarbete än de först trodde.

– Vi har både både haft behov av, och möjlighet till, fler utredningsåtgärder än jag trodde från början, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

– Det handlar både om nya förhör och andra åtgärder.

Fallet Kevin

Beslutet att återuppta den 19 år gamla förundersökningen kom efter granskningar bland annat i SVT, som visade på stora brister i utredningen där två små bröder pekades ut som skyldiga till mordet.

Nya förhör

Utredarna har hittills hållit ett 60-tal förhör. Det handlar om personer som redan hörts i – eller har koppling till – den gamla förundersökningen. Dessutom har helt nya namn tillkommit.

Kan du säga någonting om vilka personer det handlar om?

– Jag vill inte gå in på det, men det handlar om personer som aldrig hördes i den gamla förundersökningen.

Oanalyserade tekniska bevis

När utredningen återupptogs visade det sig snabbt att det fanns betydligt med teknisk bevisning bevarad än man först trott. De analyserna är heller inte klara.  Delar av materialet har inte analyserats tidigare.

Utredarna väntar också på svar Rättsmedicinalverket som granskat den rättsmedicinska undersökningen av Kevin Hjalmarssons döda kropp på nytt.

Omfattande utredningsarbete

Chefsåklagare Niclas Wargren är dock noga med att det inte bara är beskeden från Nationellt forentiskt centrum och Rättsmedicinalverket som gör att utredningen drar ut på tiden.

– Vi är inte klara med vårt eget utredningsarbete heller.

– Jag visste omfattningen av den gamla förundersökningen och förstod att det skulle ta tid att gå igenom den , men jag kunde inte förutse att vi skulle behöva göra så många nya utredningsåtgärder som vi har gjort. Det har krävts både fler genomgångar och analyser, och förhör.

LÄS MER: Granskningen av fallet Kevin vinner Stora journalistpriset

Beror det på brister i den gamla  förundersökningen?

– Det beror på vad man menar med brister, och hur man ser på det.  Jag väntar med mina avslutande kommentarer tills vi är helt färdiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet