Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”För oss var det en chock när vi fick höra att kommunen helt enkelt tänker byta ut oss mot en annan arrendator”, säger en av stugägarna Helena Trotzenfeldt. Foto: SVT

Beslut om Muminplanen på Skutberget kan dröja

Publicerad

Det kan dröja länge innan det blir ett slutligt beslut om en satsning på ett Muminland vid Skutberget i Karlstad. Karlstads kommuns planbeslut har överklagats till mark- och miljödomstolen från flera håll.

Bland de som överklagat finns nio stugägare med arrenden på området, tio boende på Axelines väg, ytterligare 22 privatpersoner, Skutbergets Wenner och Naturskyddsföreningen.

– För oss var det en chock när vi fick höra att kommunen helt enkelt tänker byta ut oss mot en annan arrendator, ett kommersiellt intresse, en utländsk investerare, säger Helena Trotzenfeldt, som är en av stugägarna på Skutberget som arrenderar tomten av Karlstads kommun.

Ärendena tar tid

Men när en dom kan komma i mark- och miljödomstolen kan ingen svara på. Målet är under beredning.

– Rent generellt kan jag säga att när det gäller mark- och miljösidan har vi en kö av mål och det innebär att ärendena tar tid, säger Niclas Johannisson, chef vid domstolen i Vänersborg som ska avgöra frågan.

Kan handla om år

Det är coronakrisen som är en stor orsak.

– Överklagandeprocessen kommer att ta lång tid. Även om de säger att de har ambitionen att klara ett överklagande på sex månader så har vi erfarenhet av att det handlar om år istället innan ett ärende är avgjort. Det har vi råkat ut för tidigare, säger Kerstin Berg, som är är stadsbyggnadsarkitekt i Karlstad.

Samtidigt pågår processer i förvaltningsrätten efter att kommunfullmäktiges Muminbeslut överklagats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet