Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en varg efter flera angrepp på hundar i området. Foto: Länsstyrelsen/TT

Beslut om skyddsjakt på en varg i Forshagareviret

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland har fattat beslut om skyddsjakt på en varg i området mellan Molkom och Väse efter flera angrepp på hundar i området, vilket NWT var först med att rapportera.

– Det är bra, vi sökte skyddsjakt redan 2020, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulet vid Jägareförbundet.

Angreppen mot hund har skett fem gånger sedan i höstas enligt ansökan, bland annat vid Sutterhöjden i september i fjol då en jakthund jagades av en varg.

Det är, enligt NWT, jägare och markägare som ansökt om skyddsjakt då man anser att vargens närvaro bidragit till att älgjakten inom Nyed-Väse älgskötselområde inte fungerat tillfredsställande eftersom få hundägare vågat släppa sina hundar.

En hund skadad

Ingen av de fem angreppen i ansökan fick dödlig utgång för hundarna, dock bedömdes en hund ha skadats av varg vid ett angrepp i Gillermyren i Väse i januari i år. Länsstyrelsen bedömer att samtliga angrepp troligen orsakats av vargar tillhörande Forshagareviret, som består av en hane, en hona och valpar.

Till och med 15 februari

Skyddsjakten på en varg tillåts nu i ett avgränsat område mellan Molkom och Väse till och med den 15 februari 2022. Varje jakttillfälle ska inledas i samråd med länsstyrelsen.

Snö kan underlätta hitta varg

Hur svårt är det att fälla den ”rätta” vargen?

– Det är inte helt lätt men förhoppningsvis kommer det snö som gör det lättare. Sen är det utsedda jägare och jaktledare som får delta och länsstyrelsen kommer övervaka det, säger Gunnar Glöersen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer