Ytterligare beslut om skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på varg i delar av Forshaga och Karlstads kommuner. Bland annat efter flera incidenter där varg har skrämt flera djur.

Beslutet tar länsstyrelsen på eget initiativ, vilket är en åtgärd man kan ta till när man bedömer att det finns risk för att vargen orsakar allvarlig skada i området. I mitten av juni ska en varg ha skrämt en grupp på 25 kvigor ut ur en hage i Hasselbol i Forshaga.

Flera incidenter

Enligt länsstyrelsen ska flera incidenter med varg ha inträffat i området och vargen har vid upprepade tillfällen visat intresse för nötdjur. Därför gör man bedömningen om att det rör sig om en varg som kan orsaka skada om den inte skjuts.

Jakten är tillåten mellan 13-30 september.

Många beslut på kort tid

Det här är det tredje beslutet om skyddsjakt på varg som länsstyrelsen tar inom loppet av en vecka. Sedan tidigare har beslut om skyddsjakt tagits i ett område som ligger i Karlstads, Kristinehamns, Storfors och Filipstads kommuner samt ytterligare ett område i Kristinehamns kommun. 

Fakta: Beslut om skyddsjakt

* För att skyddsjakt ska kunna beviljas krävs att vissa villkor är uppfyllda. Det får inte finnas någon annan lämplig lösning och skyddsjakten får inte försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos arten. Jakten ska ske för att förhindra allvarlig skada på egendom.

* Länsstyrelsen bedömer att det finns en stor sannolikhet för att allvarlig skada kommer att uppstå inom detta område och att det på kort sikt inte finns någon annan lämplig lösning. Skyddsjakt på en varg i detta område försvårar inte heller upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus.

* Jakten är strikt reglerad. Länsstyrelsen utser jaktledare som i sin tur, efter samråd med Länsstyrelsen, utser de personer som får jaga med stöd av beslutet om skyddsjakt. Det område där tillstånd ges till skyddsjakt är avgränsat för att minska risken för att en annan vargindivid skjuts.

Källa: Länsstyrelsen i Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.