Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar initiativtagaren Gunnar Svensson om varför Museum of Modern art i New York inte kunde ta emot Pilgrimstapeten. Foto: SVT

Besök till Pilgrimstapeten i Ransby ökar – över 1 400 besökare bara i juli

Uppdaterad
Publicerad

I Ransby kan historien fortsätta leva. 24 år senare lockar broderiet över pilgrimsfärden från Hammarö till Trondheim besökare för att betrakta ihärdigt handarbete. 2022 bestämdes det att Utmarksmuseet skulle ha öppet året runt. 2 700 besökare år 2021 blev till 7 200 människor året efter.

– Här har varit folk ifrån Nederländerna, tyskar och besökare från Schweiz, säger Gun Lönnroth som sköter de dagliga arbetsuppgifterna på Utmarksmuseet.

Inspirationen kommer från Bayeuxtapeten som är broderad av kvinnor i Normandie mellan år 1067-1076. Med en historia som löper över 70 meter brodyr beskriver tapeteten slaget vid Hastings och finns på Unescos lista över världsarv.

Fick egen pilgrimsresa

De tio kvinnorna från ALU som deltog i arbetet med att brodera Pilgrimstapeten under två år fick sin egen pilgrimsresa.

– Vi gjorde en studieresa till Bayeux också. Då var Värmlandsradion med, Lennart Nordenstein och vi sände ett radioprogram varje dag. Vi hade Bo Anders Persson med som spelade musik. Han från Träd, Gräs och Stenar, säger Gunnar Svensson, initiativtagare för projektet med Utmarkstapeten.

– Tapeten är väl rätt internationell. Steffan Olausson och jag åkte ända bort till Minnesota och ställde ut den. Det är inte lätt att flytta glaslådor och stockar. Det blir roligt och annorlunda på något sätt när tapeten visas på en annan plats, säger Gunnar Svensson.

I klippet berättar initiativtagaren Gunnar Svensson om varför Museum of Modern art i New York inte kunde ta emot Pilgrimstapeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.