Rennstadsnipan i Högboda är ett populärt och välbesökt naturreservat. Enligt länsstyrelsen har antalet besökare fördubblats vid reservaten i Värmland den senaste tiden. Foto: Maria Haglund

Stor ökning av besökare vid naturreservaten: ”Minst en fördubbling”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet besökare vid många av länets naturreservat har ökat rejält under den senaste tiden. Veden tar slut liksom toalettpappret och parkeringsplatserna fylls med bilar.

– Det är minst en dubblering av antalet besökare, säger Gunnar Lagerkvist, biolog på länsstyrelsen i Värmland.

Länsstyrelsen i Värmland har ingen statistik över ökningen men länsstyrelsens personal som är ute och sköter underhållet, vittnar om en kraftig ökning.

– Det har vi sett på Hammarö sydspets, Segerstad och på Kummelön och det ser säker likadant ut i resten av länet, säger Gunnar Lagerkvist. Kummelön.

Coronaviruset i Värmland

”Räcker ändå inte”

Han berättar att en normal heldag den här tiden på året kan vara runt 20-30 bilar parkerade vid det populära naturreservatet på Segerstad.

– Nu kan det vara 60 bilar. Veden tar slut och toalettpappret tar slut. Men vi fyller på med det räcker ändå inte.

”Till för att besökas”

Några större negativa konsekvenser ser han inte av det ökade antalet besökare.

– Nej de här reservaten är till för att man ska besöka dem. Det är klart att blir det ett långvarigt högt besökstryck kan det medföra slitage på marken och kanske ökade störningar för exempelvis häckande fåglar men det är ingen uppenbar risk.

Stor mental betydelse

På bland annat Länsstyrelsen i Värmlands facebooksida tipsar man om mindre besökta naturreservat och vandringsleder. Nötön-Årsåsviken, Dyrön i Kristinehamn och Getgarsudde i Grums är några exempel.

– Det är roligt att så många är ute. Jag upplever att det rent mentalt har det stor betydelse nu under krisen. Det är nog viktigt.

I Värmland finns dryg 200 naturreservat och drygt ett femtiotal av dem är anpassade för besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet