Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domaren Kenneth Johansson berättar i klippet om varför bikini fitness är en svårbedömd sport och vad han tror om värmlänningen Linn von Bahrs chanser i EM-kvalet. Foto: Karin Mannberg/SVT

Bikini fitness-domaren om Linns chanser

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Johansson är ett rutinerat namn inom bikini fitness-världen och har varit domare i nästan 40 år. För SVT berättar han vad det är som bedöms inom sporten och vad han tror om värmlänningen Linn von Bahrs chanser i EM-kvalet i helgen.

Svenska Bodybuilding & Fitnessförbundet (SBFF) omfattar totalt fyra olika idrottsgrenar för damer, där bikini fitness räknas som inkörsporten. Kenneth Johansson förklarar det som en trappa med olika sorters fysik.

– Efter bikini fitness kommer wellness fitness där man måste vara större och ha mer muskelmassa. I nästa steg, body fitness, krävs mer hårdhet i muskulaturen och sedan har vi women’s physique som mer liknar bodybuilding.

Mental styrka

Kenneth Johansson menar att den stora prestationen i den här typen av sport ligger i förberedelserna.

– Det krävs en stor vilja och förmåga att hålla ut även när det känns tungt. Jag tror inte riktigt vi vanliga människor kan föreställa oss, säger han.

I klippet berättar Kenneth Johansson vad han tror om värmlänningen Linn von Bahrs chanser i EM-kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.