Hör fabrikschefen Peter Lindgren om situationen på företaget. Foto: SVT

Billerud Korsnäs sjösätter sparpaket – 300 tjänster ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Skogskoncernen Billerud Korsnäs lanserar ett sparpaket där 300 tjänster ska bort. Syftet är att ”säkerställa långsiktig effektivitet och lönsamhet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Hur det kommer påverka bruket på Gruvön är i dagsläget oklart.
– Vi har inte hört nånting om Gruvön, inte ett ord, säger Bo Knöös, ordförande i fackförbundet Pappers lokala avdelning på Gruvön.

Beslutet kommer beröra hela verksamheten och förhandlingar med fackliga företrädare ska inledas inom kort. Totalt har bolaget 4 400 anställda och tillverkar förpackningsmaterial på åtta olika anläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien. En av dem är bruket på Gruvön i Grums.

Fabrikschefen på Gruvöns bruk, Peter Lindgren, vet i dagsläget inte hur sparpaketet kommer påverka hans anställda.

– Det är alltid tufft och tråkigt när man pratar om personalnedskärningar. En del av tjänsterna kan vi säkert lösa genom naturliga avgångar som är mindre dramatiska, om man säger så, säger han.

Fackliga Bo Knöös säger att han förväntar sig få besked om hur det kommer påverka bruket och dess anställda senare i veckan.

Sparpaketet bedöms ge en positiv resultateffekt på 600 miljoner kronor från 2021 och framåt.

Kartongmaskinen gått sämre än väntat

Den nya kartongmaskinen, KM7, på Gruvöns bruk har dessutom producerat lägre volymer än väntat.

Maskinen, som var en investering på närmare 7,6 miljarder kronor, togs i bruk under sommaren och i ett pressmeddelande konstaterar nu bolaget att investeringen drar ned 2019 års resultat med 150 miljoner kronor mer än beräknat.

– Det som har gått bra är att det vi har producerat har varit av god kvalitet och kunderna har varit nöjda, men däremot har upprampningen av maskinen gått långsammare än väntat, säger Peter Lindgren.

Det handlar alltså om volymerna som kartongmaskinen producerar. Peter Lindgren fortsätter:

– I början när man kör igång en såhär komplicerad utrustning tar det ju tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer