Nya kartongmaskinen, KM7, på Gruvöns Bruk har startat

Publicerad

Nu har produktionen vid den nya kartongmaskinen vid Gruvöns Bruk i Grums, KM7, startat. Med sina 350 meter är den en av de största i världen.

– Det var en väldig lättnad och glädje att få komma igång med produktionen, säger driftingenjören Johan Isaksson.

I drygt två år har bygget på Gruvöns bruk i Grums pågått men för de inblandade har resan varit ännu längre. Johan Isaksson har jobbat på bruket i tio år, varav de sista fyra med projektet kring den nya kartongmaskinen KM7.

– Här tillverkar vi en kvalitet som kallas liner nu. Vi har startat upp maskinen på den kvaliteten nu och det är ett material som kommer gå till fruktlådor, bag in box-lådor, frysta produkter och så vidare, säger han.

Själva kartongmaskinen är 350 meter lång och BillerudKorsnäs har räknat med en produktionskapacitet på 550 000 ton per år. På varje rulle som tillverkas ligger sex mil kartong.

– KM7 producerar cirka 80 ton i timmen, berättar Johan Isaksson.

En miljardinvestering som vuxit

Investeringen beräknades först till 5,7 miljarder kronor men har vuxit. Nu är den beräknad till 7,6 miljarder kronor. Säkerheten har prioriterats högt, vilket har påverkats tidsplanen något, uppger projektchefen Maria Engnes. Ett par olyckor där personer skadats lite allvarligare har skett men enligt BillerudKorsnäs är båda personerna tillbaka på jobbet igen.

– Det är en fantastisk resa. Jag är mest stolt över säkerheten. Vi är ett av Sveriges och industrin säkraste projekt i historien och det tack vare ett väldigt gott samarbete med fackliga organisationer, leverantörer och BillerudKorsnäs, säger Maria Engnes.

Maskinen KM7 är 350 meter lång och en av de största i världen. Foto: SVT

En av utmaningarna nu i startskedet är att integrera maskinen med övriga bruket.

– Det här är ju inte en egen levande varelse, den ska ju följa med resten av infrastrukturen. Rör, ånga, massa, vatten – allt ska ju kopplas ihop. Men så här långt har det funkat väldigt bra, säger Maria Engnes.

Samma personalstyrka

Den nya, mer automatiserade, maskinen ersätter äldre maskiner från 1930-talet som nu tas ur bruk. Totalt är nu tre pappersmaskiner igång på Gruvön. BillerudKorsnäs trodde först att förändringen skulle leda till en minskning av personalstyrkan, men så blir det inte:

– Det var planen från början men vi har reviderat de planerna genom att behålla en av de andra pappersmaskinerna, så vi har minimal påverkan vad gäller personalneddragningar just nu, säger Maria Engnes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.