Bygget på Gruvön når nya höjder

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det enorma bygget på Gruvön att ta form – på höjden. 250 betongpelare som är 27 meter långa och väger 55 ton styck monteras.
– Nu ser vi att byggnaden börjar växa fram, säger Henning Ekström på BillerudKorsnäs.

Den nya kartongmaskinen beskrivs som den största framtidssatsningen i BillerudKorsnäs historia. Den beräknas bli en av dom största kartongmaskinerna i världen. Maskinen ska bli 285 meter lång och byggnaden ännu längre.

– Hela byggnaden är 410 meter lång och 60 meter bred. Det är den man kommer se från vägen, säger Henning Ekström som är ansvarig för byggnadsdelen i arbetet med den nya kartongmaskinen.

LÄS MER: Storsatsning i Grums

Med hjälp av en 77 meter lång kran monteras just nu 27 meter höga betongpelare. Totalt ska 250 sådana resas och det handlar om milllimeterprecision – de väger 55 ton styck.

– Det svåraste är när pelaren ska lastas av från lastbilen den transporterats hit på. Då måste två kranförare, mycket professionellt, göra sitt jobb och allt måste gå bra, förklarar montören Sergei Datsjuk.

LÄS MER: Stor framtidstro i Grums – nu har miljardsatsningen börjat

Han kommer från Estland och är en av de 200 personer som just nu arbetar med bygget till den nya kartongmaskinen, men det kommer att bli fler:

– När vi har alla moment på gång och vi börjar med maskinmontaget kommer det att vara över 1000 personer här, säger Henning Ekström.

Produktionen igång 2019

Planen är att byggnaden ska vara klar i början av nästa år. Därefter inleds arbetet med att installera själva maskinen som sedan ska producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner. Tillverkningen ska dra igång under första kvartalet 2019 och enligt BillerudKorsnäs håller tidplanen än så länge:

– Just nu ser det riktigt bra ut och jag är övertygad om att vi kommer att greja det här, säger Henning Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer