Det byggs för fullt i Grums. En ny fabrik ska ligga här. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor framtidstro i Grums – nu har miljardsatsningen börjat

Publicerad

Det är lite av en Klondikestämning i Grums sedan arbetena med den nya kartongmaskinen startat vid BillerudKorsnäs fabrik. Mer än 1.000 entreprenörer kommer att vara sysselsatta under byggtiden och det ger kommunen framtidstro som man hoppas ska bestå när bygget är färdigt.

I förra veckan startade markarbetena för den nya kartongmaskinen vid Gruvöns bruk. Nu grävs och pålas det för en byggnad som blir 400 meter lång och som ska rymma en kartongmaskin som har en produktionskapacitet på 550.000 ton/år.

5,7 miljarder investeras i den nya anläggningen som som ska tas i bruk 2019. Mer än 1.000 entreprenörer kommer att vara engagerade i byggnationen. Den här satsningen påverkar kommunen på många sätt.

– Nu gäller det för oss att vara på tå, för nu ökar kommunen med 10 procent då vi får hit 1.200 byggnadsarbetare, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Leif Haraldsson.

”Vi såg en chans”

Det stora byggprojektet i Grums kommer lägligt för bröderna Robin och Martin Andersson som just nu driver en restaurang i centrumhuset i Vålberg. Från och med nästa vecka har de flyttat sin verksamhet till Grums:

– Vi såg en chans att utveckla företaget och bestämde oss för att flytta. Och satsningen på kartongmaskinen är bra för oss. Vi hoppas också att vi ska kunna anställa någon efter flytten.

Igång till 2019

2019 ska produktionen vara igång vid kartongmaskinen. Men frågan är vad som händer i kommunen när bygget står klart. Då försvinner också nämligen omkring 200 arbetsplatser från fabriken.

– Jag ser inte kommunen isolerat. Om vi tappar 200 jobb så tror jag att det blir nya med råge. Jag ser Karlstadområdet som en region, vi har ju inga problem att resa, så om jobben finns i Karlstad, Grums eller Forshaga spelar ingen roll.

– Vi har ju en befolkningsökning i Grums. Vi ökade med 118 personer 2016, konstaterar Annika Lomarker som är kommunchef och dessutom vd för Grums hyresbostäder.

Läs mer: ”Utanförskap och social misär på landsbygden”

Grums har tidigare lyfts fram som en ort med stora problem och en negativ utveckling i Uppdrag Granskning, något som fått mycket kritik. Programmet om Grums ledde också till en nytändning av orten.

– Vi hoppas på en fortsatt ökning och en bra efterfrågan. Då får vi fundera på om vi ska bygga fler lägenheter. Det är svåra avvägningar att göra.

– Det är oerhört positivt med en investering på 5,7 miljarder. Det är ett nöjt kommunalråd du möter idag, konstaterar Leif Haraldsson (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer