Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i fabriken i Åmotfors som nu ska börja tillverka ammunition även till försvaret. Foto: SVT

Norma i Åmotfors börjar tillverka ammunition till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Norma i Åmotfors är del av ett kontrakt med Försvarets materielverk värt nästan tre miljarder kronor – nu börjar de även tillverka ammunition till försvaret.

– Det här är väldigt viktigt. Det kommer att skapa en stabilitet för Norma i framtiden, säger Aki Suvilahti, vd för Norma Precision AB.

Utöver sin tillverkning av ammunition till jakt och sport ställer nu ammunitionsfabriken Norma i Åmotfors om sin produktion till även tillverka ammunition till försvaret.

Ett kontrakt har tecknats från leverantörerna Norma Precision AB och Nammo Sweden AB med Försvarets materielverk, FMV, värt 2,8 miljarder.

Sverige och Nato

Nytt kontrakt gällande finkalibrig ammunition

Det handlar om finkalibrig ammunition och kontrakten innebär att FMV säkrat leveranser av finkalibrig ammunition för Försvarsmaktens behov under åren 2024 och 2025.

På frågan om hur Sveriges inträde i Nato haft betydelse för att militär ammunition åter tillverkas på Norma svarar Aki Suvilahti med viss försiktighet.

– Det kan ha ett visst samband. Det märks en större aktivitet för hela försvarsindustrin just nu.

Nyinvesteringar på Norma i Åmotfors

Sedan 2022 äger Beretta Holding ammunitionsfabriken i Åmotfors. Ägaren gör redan nu en del nyinvesteringar i maskiner berättar Aki Suvilahti. Men några nyanställningar är det inte frågan om i nuläget.

– Det handlar mer om att stärka och skaffa den nya kompetensen som företaget behöver, säger Aki Suvilahti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet