• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

PRO:s stora prisundersökning för 2018 visar att den billigaste matkassen handlar man i Charlottenberg. Foto: SVT

Billigaste matkassen finns i Värmland

Publicerad

PRO:s stora prisundersökning för 2018 visar att den billigaste matkassen handlar man i Charlottenberg.
900 PRO-medlemmar har matat in över 30.000 prisuppgifter.

Det är Hypermat i Charlottenberg som har den billigaste matkassen i landet enligt PRO:s undersökning. Där kostar den 673 kronor.

– Skitkul! Vi jobbar stenhårt med våra priser, både mot Norge och Sverige. Vi ska alltid vara billigast, det är bara så, säger en nöjd Tobias Lindh, marknadschef på Hypermat, butiken som toppade billigast listan i PRO:S undersökning i Värmland även 2015 och 2016.

Nu är ni ju inte bara billigast i Värmland utan i hela Sverige.

– Det är ju bara en bonus. Självklart är det ju en merit att kunna säga att man är billigast i hela Sverige, men det är ju ingen som åker från Stockholm hit och handlar.

Billigt i flera värmländska butiker

Tillsammans med Halland är Värmland det län som har landets lägsta matpriser, enligt undersökningen. Förutom Hypermat ligger Ica Kvantum i Filipstad och Ica Maxi i Kristinehamn på tio-i-topp-listan.

Vad beror det på att Värmland ligger så bra till?

– Jag har inget exakt svar på den frågan, men det finns olika socioekonomiska förklaringar. Folk har olika långt till butiker och kanske storhandlar och pressar priserna, säger Tobias Lindh.

En anledning till att det är så billigt i Charlottenbergsbutiken är förstås strömmen av kunder från Norge.

– Större delen av våra konsumenter kommer från Norge och det bidrar till att vi kan köpa stora volymer med varor och därmed kan vi pressa våra priser.

Den dyraste matkassen finns i Uppsala och kostar 957 kronor.

SVT rapporterade · Vad är viktigt för dig när du handlar mat?

Tack för era kommentarer här i dag! Nu stänger vi chatten här för denna gång. Glöm inte att skicka dina nyhetstips till varmland@svt.se
10.45
Priset. Att INTE köpa ekologiskt.
Hej Urban!
Varför inte ekologiskt?  Mvh
10.46
Det viktigaste är att det är eko och så närproducerat som möjligt. Framförallt när det gäller kött, ägg och mejeriprodukter. Det är viktigt att djuren haft det så bra som möjligt. När det gäller grönsaker vill jag inte gynna jordbruk som använder konstgödsel och besprutar mycket. Miljön är viktig för mig och betalar hellre lite mer för att inte bidra till onödig miljöförstöring eller lidande för djuren.
10.49
Närodlat kvalité ekologiskt, ingen inbördes ranking. Köper aldrig importerat kött eller fågel. Ser gärna att det fanns mer ren- och viltkött i butikerna.

.
10.53
Kvalitet och näringsinnehåll först och främst, och med det menar jag så mycket näringsrik råvara som möjligt och minimalt med tillsatser/vatten/luft. Gillar jag en vara så håller jag mig till den. Transportavstånd är också viktigt, samt eko. I vissa fall väljer jag pris före eko, matkostnaderna är ju stora totalt. Jag köper gärna två av min favoritvara om priset är lägre. Varumärket är minst viktigt.
10.58
Att det INTE finns palmolja i produkterna jag köper.
10.58
Priset, eftersom jag är pensionär, samt att det är svenskt vare sig det gäller animaliska produkter eller grönsaker. Jag måste även följa en tuff diet som jag inte kan påverka med att köpa billigare ersättningsvaror. Vill att djuren har det bra, men det verkar som om få djur har det även i Sverige. Hemskt att föda upp djur för köttproduktion och slakta dem när de fortfarande är barn eller väldigt unga. Jag äter mest fisk och mer och mer vegetabiliskt.
11.19
Att butiken inte har gigantiska högar med grönsaker som inte blir sålda i rimlig tid, har tröttnat på mögliga grönsaker som hos tex w mfl medans tex l säljer nästan slut dagligen som det ska vara. Men w var bättre för 20år sedan, något förändrades (jag vet vad)
12.55
Kvalitet derfor handler jeg i Norge
17.21
Kvalitet, urval, pris och tillgänglighet inom rimligt avstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer