PRO:s stora prisundersökning för 2018 visar att den billigaste matkassen handlar man i Charlottenberg. Foto: SVT

Billigaste matkassen finns i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

PRO:s stora prisundersökning för 2018 visar att den billigaste matkassen handlar man i Charlottenberg.

900 PRO-medlemmar har matat in över 30.000 prisuppgifter.

Det är Hypermat i Charlottenberg som har den billigaste matkassen i landet enligt PRO:s undersökning. Där kostar den 673 kronor.

– Skitkul! Vi jobbar stenhårt med våra priser, både mot Norge och Sverige. Vi ska alltid vara billigast, det är bara så, säger en nöjd Tobias Lindh, marknadschef på Hypermat, butiken som toppade billigast listan i PRO:S undersökning i Värmland även 2015 och 2016.

Nu är ni ju inte bara billigast i Värmland utan i hela Sverige.

– Det är ju bara en bonus. Självklart är det ju en merit att kunna säga att man är billigast i hela Sverige, men det är ju ingen som åker från Stockholm hit och handlar.

Billigt i flera värmländska butiker

Tillsammans med Halland är Värmland det län som har landets lägsta matpriser, enligt undersökningen. Förutom Hypermat ligger Ica Kvantum i Filipstad och Ica Maxi i Kristinehamn på tio-i-topp-listan.

Vad beror det på att Värmland ligger så bra till?

– Jag har inget exakt svar på den frågan, men det finns olika socioekonomiska förklaringar. Folk har olika långt till butiker och kanske storhandlar och pressar priserna, säger Tobias Lindh.

En anledning till att det är så billigt i Charlottenbergsbutiken är förstås strömmen av kunder från Norge.

– Större delen av våra konsumenter kommer från Norge och det bidrar till att vi kan köpa stora volymer med varor och därmed kan vi pressa våra priser.

Den dyraste matkassen finns i Uppsala och kostar 957 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.