Foto: LEIF R JANSSON/TT

Biltvättarhelg ska förbättra miljön

Uppdaterad
Publicerad

Ett säkert vårtecken att tvätta bilen ute? Nej, snarare ett miljöfördärv tycker Kristinehamns kommun som hakat på Svenskt Vattens kampanj nu i helgen som handlar om att välja biltvätten istället för att tvätta bilen hemma på gatan.

– Första året vi körde kampanjen var det kö till mackarna, så vi hoppas det fortsätter så, säger Jeanette Olsson från kommunen.

30 miljoner gånger. Så ofta tvättar vi svenskar bilen – varje år. Två tredjedelar av tvättarna görs direkt ute på gatan vilket, enligt Svenskt Vatten, gör att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, hav och sjöar.

Med kampanjen vill branschorganisationen få folk att välja biltvätten istället där smutsvattnet tas vara på och renas.

Kristinehamn

Kristinehamn är en av de kommuner i länet som har nappat på kampanjen. För fjärde året i rad kommer affischer att synas på stan och foldrar med information kommer att delas ut.

– Målet är att nå ut med information, speciellt till den yngre generationen, om vilken påverkan för miljön det får att tvätta bilen ute, berättar Jeanette Olsson som är kund- och marknadansvarig vid Kristinehamns kommuns VA-enhet.

I linje med kommunens kretsloppstänk

Reaktionerna från kristinehamnarna upplever hon har varit lite blandade.

– Många äldre kommer fram och är lite arga och tycker det är löjligt. De har ju alltid tvättat bilen ute. Sedan när vi börjar prata och visa statistik så ändrar många sig. Därför känns det också kul och viktigt att fortsätta den här kampanjen.

Och att frågan är en kommunal angelägenhet är hon bestämd på.

– Absolut. Vi har en slogan som är ”Ditt tvättvatten – barnens badvatten”. Det är ju vår natur och vår badplats så det känns helt i linje med att få in ett kretsloppstänk och känns jätteangeläget.

”Dålig vana”

Från Svenskt Vatten finns inga exakta siffror på vad kampanjen givit för miljöeffekter under de fyra år den pågått. Men projektledaren har märkt att många hakat på.

– Vi är ju väldigt många bilförare i Sverige och förr eller senare måste alla tvätta bilen. Hemmatvätt är en dålig vana som man ganska lätt kan ändra på och de flesta mår gott av att enkelt kunna bidra till att göra skillnad, säger Kristina Melander som är projektledare på Svenskt Vatten.

Vanligaste myten

Foldrarna som kommer att delas ut i Kristinehamn handlar bland annat om myter kring biltvätt. Och där finns en speciellt stor myt som Jeanette stöter på när hon jobbar.

– Många tror att vattnet när man tvättar bilen på gatan går till reningsverket. Det är fel, det går rätt ut i dagvattnet. På godkända biltvättar däremot så tas vattnet omhand och renas.

En annan myt, säger hon, är att folk tror att man är miljövänlig om man väljer miljöanpassade produkter.

– Och det är ju bra men man glömmer att det är själva avlagringarna på bilen, bly med mera, som går rätt ut i dagvattenbrunnarna.

I Karlstad kommer man uppmana folk via sociala medier att uppmärksamma helgens kampanj.

– Vi tycker att det är en jätteviktig åtgärd. För Karlstads del rinner en stor del ut i Kroppkärrssjön, så det är väldigt viktigt att tvätta rätt för våra vattendrag, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på kommunens VA-enhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristinehamn

Mer i ämnet