Den sista björnen som sköts var en ung hona. Foto: SVT

Björnjakten hann inte avlysas i tid – sköt för många

Uppdaterad
Publicerad

Fler björnar än vad som var tillåtet sköts under årets björnjakt i Värmland. Detta eftersom två björnar fälldes på tisdagen med bara 20 minuters mellanrum.

Det var på tisdagen som björnjakten avlystes. Enligt NWT fälldes en björn klockan 10.10 i trakterna öster om Ambjörby och en annan 10.30, öster om Höljes. Det korta tidsintervallet gjorde att man inte hann avlysa jakten innan den andra björnen fälldes.

Det betyder att man skjutit för många björnar i år. Licensjakten hade tillstånd att fälla tre björnar, men högst en björnhona. Om den första fällda björnen var en hona, skulle jakten avbrytas.

Nu blev det tvärt om. Den sista björnen var en ung hona.

Gått rätt till

”Oturligt”, säger Per Larsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen Värmland till NWT.

På Facebook skriver Viltförvaltningen att de båda björnarna och skottplatserna har besiktigats tillsammans med polis och att allt har gått rätt till.

De meddelar också att den skadeskjutna björnen ännu inte hittats. Nu planerar man att göra nya försök att hitta den, men eftersom jakten är avlyst måste de vara helt säkra på att det är rätt björn. Polis och jägare i området är kontaktade och allmänheten uppmanas höra av sig om björnen syns till någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.