I år råder brist på blåbär. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Blåbärsbrist i värmlandsskogarna

Uppdaterad
Publicerad
Blåbärsplantorna skadades av förra årets torka och årets blåbärsår är ett dåligt sådant.
– Det blir dyrare sylt, säger Sylve Björkman, bärföretagare.

Just nu pågår bärplockningen för fullt i de värmländska skogarna, precis som varje år. Förra årets torka har dock påverkat blåbärsskörden negativt, vilket har lett till blåbärsbrist.

– När jag kollar statistiken på kvällarna ser jag att plockarna får in ungefär hälften så mycket som förväntat, säger Sylve Björkman, bärföretagare i Munkfors.

Vad får det för konsekvenser för er bärföretagare?

– Vi får förstås in mindre volymer, men samtidigt är plockarpriset väldigt högt så plockarna mår ju bra. Det ligger på 24 kronor kilot i dag, men det innebär ju i slutändan lite dyrare sylt för konsumenterna.

Plantorna blev stressade

Sylve Björkman menar att orsaken till blåbärsbristen är att plantorna tog skada av torkan förra sommaren. Det såg dock lovande ut i början av säsongen i år. Då fanns det stora mängder blåbärskart i skogarna, men de stressade plantorna släppte ifrån sig alla bär, vilket alltså resulterat i ett dåligt blåbärsår. Lingonsäsongen däremot ser däremot ut att bli bra.

– Det som är bra inför årets lingonsäsong är att vi har tomma lager. Det innebär att även om det är en bra tillgång i skog och mark kommer bli ett högt plockarpris, konstaterar han.

Drygt tusen personer arbetar med att plocka bär i Sylve Björkmans företag. De är utspridda över landet och arbetar där bärtillgången är bäst för tillfället.

– I år bedömer jag tillgången på lingon som mycket sämre i Västerbotten, så jag kommer att flytta ner en del depåer till Dalarna och Värmland. Jag tror de kommer tjäna mycket mer där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer