Karl Eriksson är 90 år och har bott i området, Finnskoga, i hela sitt liv. Foto: SVT

Uppror mot planerna på att lägga ner Finnskogahemmet

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar boende, anhöriga och personal på Finnskogahemmet mot planerna på att lägga ner boendet i Bograngen som särskilt boende och göra om det till ett så kallat mellanboende för att lösa den akuta personalbristen i Torsby.

– Varför då? Jag vill bo kvar här. Till Torsby flyttar jag aldrig.

Det säger Karl Eriksson, som är 90 år och har bott i området, Finnskoga, i hela sitt liv. Nu bor han på det särskilda boendet i Bograngen och här vill han bli kvar så länge han lever.

– Jag trivs, de som jobbar här är så bra, säger han.

Upprörda och oroliga

När SVT besöker Finnskogahemmet har ett 20-tal personer, anställda och anhöriga, samlats för att föra fram sina åsikter om kommunens planer. 

– Jag tycker att det är för jäkligt mot de gamla. Det är de som byggt upp alltihop, säger Uno Jönsson, som har sin mamma på boendet. Han är orolig för hur hon ska klara en flytt. 

– De har försökt lägga ner det här boendet flera gånger och jag har inte gett upp. Om det går att rädda ska vi göra det, säger han.

Kyrkoherden: ”Känns hopplöst”

Också kyrkoherden i norra Älvdals församling, Birgitta Halvarsson, är på plats.

– Jag blir så trött och är jätteledsen, men nu den här gången känns det hopplöst, säger hon.

Hon berättar att hon fått veta att frågan inte kommer att tas upp i kommunfullmäktige. Det ska bara tas beslut i socialnämnden. 

Enligt Birgitta Halvarsson kommer det att finnas ett stort behov av äldreboenden i norra Klarälvdalen i framtiden. I församlingen finns 385 personer som är över 80 år, 96 är över 90 år.

– Vad jag kan se behövs boendet, det här känns oöverlagt. Det är en strategi som inte bär mot framtiden, säger hon.

Socialnämndens ordförande Tommy Olsson har gjort klart att han inte är beredd att kommentera situationen innan nämnden tagit sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.